Hamarosan kettős állampolgárok lehetnek a románok Spanyolországban

2022. november 23. – 19:52

Hamarosan kettős állampolgárok lehetnek a románok Spanyolországban
Pedro Sanchez és Nicolae Ciuca a közös sajtótájékoztatón – Fotó: Jose Jordan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára, és ennek megvalósítására közös munkacsoportot hoz létre Romániával”

– jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Nicolae Ciucă román kormányfővel közös sajtótájékoztatóján a kelet-spanyolországi Castellón de la Planában szerdán.

A két politikus az első spanyol–román kormányzati csúcs keretében találkozott egymással, amelyen a két kabinet tizenkét minisztere is részt vett, és hét különböző területet érintő, egyebek mellett munkaügyi, mezőgazdasági, egészségügyi megállapodást is aláírtak, számol be róla az MTI.

Pedro Sánchez szavai szerint a spanyolországi román közösség társadalmi, gazdasági hozzájárulásának elismerése egyúttal „rendkívüli politikai üzenet”, hogy Franciaország és Portugália után Románia lehet a harmadik olyan európai állam, amelynek polgárai anélkül szerezhetik meg a spanyol állampolgárságot, hogy le kellene mondaniuk eredeti állampolgárságukról.

Nicolae Ciucă hozzátette: először technikai egyeztetések kezdődnek majd a két ország között azokról a lépésekről, amelyek szükségesek, hogy „a nem túl távoli jövőben” bevezethessék a kettős állampolgárságot.

Spanyolországban a románok alkotják a legnagyobb, több mint 1,1 millió emberből álló külföldi közösséget. Többségük a madridi, illetve a valenciai tartományban él, a csúcs helyszínéül is egy olyan várost választottak, ahol jelentős létszámú a román közösség.

A találkozón mindkét kormányfő kifejezte elkötelezettségét az európai kontinens biztonsága, valamint az Ukrajna melletti szolidaritás kérdésében. A spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy december elsején nyolc F–18-as vadászgép és 130 spanyol katona csatlakozik a NATO fekete-tengeri missziójához Romániában.

Pedro Sánchez megismételte: Spanyolország teljes mértékben támogatja, hogy Románia a schengeni övezet részévé váljon. Nicolae Ciucă hangsúlyozta: országa már régóta megfelel a csatlakozás követelményeinek, ráadásul most bizonyította, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló háború közepette is képes a határok megfelelő védelmére.

A miniszterelnökök hangot adtak az elszabadult energiaárak miatti aggodalmuknak, és sürgették az árakat szabályozó uniós intézkedéseket. „Nem a jó úton haladunk” – jelentette ki Pedro Sánchez, aki elégtelennek nevezte az Európai Bizottság legújabb, kedden ismertetett, árplafonról szóló indítványát. Véleménye szerint ambiciózusabb javaslatra és azonnali cselekvésre van szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!