Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete megvizsgálja a zaporizzsjai atomerőművet ért támadást

2022. november 21. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete, a NAÜ hétfőn értékelést végez a zaporizzsjai atomerőműben, miután a hétvégén több mint egy tucatszor lőtték a helyszínt. A támadások következtében épületek és berendezések rongálódtak meg, és ugyan az atomerőmű működése szempontjából egyik sem volt kritikus, a szervezet vezetője, Rafael Grossi szerint a a tűzzel játszanak, akik támadják a területet.

A NAÜ vasárnap késő este közzétett közleménye szerint az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű területén szombat este és vasárnap reggel ismétlődő lövések épületeket, rendszereket és berendezéseket rongáltak meg, a robbanások egy része a reaktorok közelében történ. Az NAÜ szerint az erőművet „40 perc alatt több mint egy tucat robbanás érte”. A sugárzás szintje a helyszínen nem változott, és nem érkezett jelentés áldozatokról. Az atomerőmű külső áramellátása, amely korában többször akadozott már, ezútta szintén nem sérült.

A NAÜ szakértői szerint a telephely vezetősége szerint egyebek mellett megsérülhetett egy radioaktív hulladékot tároló épület és a hűtőmedencék locsolórendszere is. Grossi szerint méterekben mérhető a kritikus távolság: a lövedékek veszélyesen közel kerültek az erőmű kulcsfontosságú nukleáris biztonsági és védelmi rendszereihez. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!