Ursula von der Leyen: Nem hozta el a várt eredményt a klímacsúcs

2022. november 20. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Elégedetlen volt Ursula von der Leyen az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülése (COP27) után. Az Európai Bizottság elnöke szerint a klímacsúcs nem hozta el a várt eredményt, és ennél „sokkal többre van szükség”.

„A tünetek egy részét kezeltük, de nem gyógyítottuk meg a beteget”

– fogalmazott von der Leyen vasárnap az MTI szerint.

Annak örül, hogy a részt vevő országok megállapodtak a kompenzációs ENSZ-alap létrehozásáról, amely segítene a szegény, sebezhető országoknak megbirkózni az éghajlati katasztrófákkal, amelyeket a gazdagabb országok által kibocsátott szennyezés súlyosbít.

Azzal is elégedett, hogy a klímacsúcs életben tartotta a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás céljait. Köztük azt is, hogy az iparosodás előtti helyzethez képest 2 Celsius-fok, de lehetőség szerint inkább 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését. „Az EU továbbra is ezt az irányvonalat fogja tartani, különösen az európai zöld megállapodás és a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozó REPowerEU nevű programja révén, mert alapvető fontosságú, hogy a párizsi megállapodás céljait elérhető közelségben tartsuk” – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

A világ legnagyobb kibocsátói azonban nem vállaltak szerinte kötelezettséget a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására, és az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalásokkal sem elégedett von der Leyen.

Mark Rutte holland miniszterelnök kiábrándítónak nevezte az elért eredményeket és az írta:

túl kevés lépést sikerült tenni a felmelegedés 1,5 fokra korlátozása érdekében.

„Ez nem elég, többre van szükség” – mondta, azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy az ENSZ-konferencia jelentős lépést tett az éghajlati károknak leginkább kitett országok megsegítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!