Saját, az uniósnál szigorúbb szankciós listát állít össze Csehország az oroszok ellen

2022. november 20. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország az európai uniós szankciós lista mellett készít egy saját listát is, amelyen az orosz elnök rendszerét segítő személyek fognak szerepelni – mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter vasárnap. A cseh szankciós törvényt a képviselőház már elfogadta, most a parlamenti felsőházban van, és várhatóan 2023 január elsején léphet életbe.

A miniszter szerint a csehek szigorábbak lesznek, mint az Európai Unió. „Az uniós szankciók bizonyos esetekben csak beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást jelentenek. Mi azt tervezzük, hogy az uniós szakciókat meghaladó módon fogunk fellépni a listára került személyekkel szemben” – fogalmazott David Kopecky, a cseh külügyminisztérium Ukrajna-ügyekkel megbízott rendkívüli biztosa.

A cseh szankciós listára a közszolgálati televízió értesülései szerint nem csak az Ukrajna elleni orosz agressziót támogató személyeket veszik fel, hanem olyan orosz személyek nevei is felkerülhetnek, akik komoly beruházásokat hajtottak végre Csehországban, és nevük nem szerepel az európai szankciós listán. (MTI)

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!