Már az FBI is vizsgálja Kína kihelyezett rendőrségi központjait Amerikában

2022. november 18. – 05:46

Másolás

Vágólapra másolva

Már az FBI is nyomoz az Egyesült Államokban Kína rendőrségi szolgáltató központjai ellen, amik több amerikai városban is lehetnek, írja a The Guardian.

„Az Egyesült Államokat mélyen aggasztja, hogy a kínai kormány engedély nélküli »rendőrőrsöket« állít fel amerikai városokban, hogy esetleg befolyásolási műveleteket folytasson. Nagyon aggódom emiatt. Tudomásunk van az ilyen állomások létezéséről”, mondta az FBI igazgatója az amerikai szenátus belbiztonsági és kormányzati ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán.

Bár az FBI elismerte, hogy nyomoz az ügyben, és vizsgálja, ezek a központok megsértenek-e szuverenitási, igazságügyi vagy jogi kereteket, de részleteket erről nem árult el.

A spanyol Safeguard Defenders jogvédő szervezet szerint Kína olyan rendőrségi szolgáltató központokat nyitott több országban, amelyek papíron adminisztratív ügyeket intéznek, de a kínai állam ezekkel inkább a kínai diaszpórákat tartaná ideológiailag az ellenőrzése alatt, és „meggyőzési műveletekkel”, vagyis zsarolással kényszerítik vissza Kínába azokat, akik kritikusak a Kínai Kommunista Párttal és a rezsimmel szemben A nagykövetségekhez nincs közük, az irodák közvetlenül a megyei biztonsági erőkhöz kapcsolódnak. A szervezet szerint legalább huszonegy országban hoztak létre ilyen központokat, Budapesten például kettőt is. Ugyanakkor már a jelentéssel szemben is megjelentek fenntartások.

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Bár külföldön már több országban vizsgálódnak, a Belügyminisztérium a Telex megkeresésére ezekről a magyarországi szolgáltató központokról korábban mindössze annyit mondott, „Magyarország területén nem működnek kínai rendőrőrsök.” A budapesti és külföldi helyzetről ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!