Egy uniós biztos szokatlanul keményen bírálta a magyar kormányt

2022. november 17. – 19:11

Másolás

Vágólapra másolva

Ez tisztán politikai zsarolás – jelentette ki Johannes Hahn költségvetési biztos. Az osztrák politikus ezt arra mondta, hogy a magyar kormány közölte, nem hajlandóak támogatni az Ukrajna megsegítésére szolgáló közös uniós hitelfelvételt. Az Európai Unió tagországai közül Magyarország az egyedüli, akinek kifogása van a hitelfelvétellel szemben. A Népszava cikke szerint Európai Bizottsági tag még nem fogalmazott ilyen élesen a magyar kormány vétófenyegetéséről.

Hahn az Európai Parlament költségvetési bizottsága előtt kifejtette, hogy a zsarolás nem fogja befolyásolni a biztosi kollégium Magyarországról alkotott véleményét. „Ez nevetséges viselkedés, tudom, hogy miért csinálják. De bízom benne, hogy meg tudjuk oldani ezt a problémát anélkül, hogy más kérdésekben engednénk” – mondta.

Az osztrák biztos arra utalt, hogy Európában többen azt gondolják, hogy a kormány a közös hitelfelvétel blokkolásával akarja elérni, hogy hozzájusson azokhoz a közös pénzügyi forrásokhoz, amelyeket korrupciós és jogállami aggályok miatt egyelőre visszatart Magyarországtól a bizottság. A tét 7,5 milliárd euró, azaz 3000 milliárd forint.

Nem Hahn az egyetlen, aki összekapcsolta a két ügyet. Korábban a német külügyminiszter is bírálta Magyarországot a hitelfelvétel akadályozása miatt.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Magyarország kétoldalú alapon kész folytatni Ukrajna pénzügyi támogatását, de semmiképp nem fog beleegyezni egy újabb közös európai uniós hitelfelvételbe ebből a célból. Azt is megjegyezte, hogy Magyarország jóval régebb óta segíti különböző módokon a szomszédos Ukrajnát azoknál, akik most az ország „legjobb barátaiként tüntetik fel magukat”.

„Készek vagyunk a pénzügyi támogatás folytatására kétoldalú alapon, kétoldalú megállapodás alapján Ukrajna és Magyarország között. De biztosan nem fogunk támogatni semmifajta közös európai uniós hitelfelvételt ezen a téren” – közölte. „Miért? Mert egyszer már megtettük. Támogattuk a közös hitelfelvételt a koronavírus-járvány idején, ez azonban több mint elég volt” – fogalmazott.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!