Stoltenberg: Ez a háború a tárgyalóasztaloknál ér majd véget, a megállapodásról pedig Ukrajnának kell döntenie

2022. november 16. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára a BBC-nek nyilatkozott röviden.

A beszélgetés során megismételte, hogy folyamatban van a vizsgálat, hogy kiderítsék, mi okozta a két ember halálát okozó lengyelországi rakétacsapást.

Stoltenberg az üggyel kapcsolatban, egyik felet sem hibáztatva kijelentette azt is, hogy a háborúk egyszerűen veszélyesek, balesetek pedig előfordulhatnak. Arra a kérdésre, hogy Ukrajna Moszkvát hibáztatja az incidensért, Stoltenberg azt mondta: bármi is történt tegnap, Ukrajnának joga van megvédeni magát.

A Nato-főtitkár azt is leszögezte, hogy szerinte a háború valószínűleg a tárgyalóasztalnál fog véget érni.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy agressziós háború, amibe Oroszország megszállta Ukrajnát. Mindannyian békét és tárgyalásos megoldást akarunk. Ugyanakkor azt is meg kell értenünk, hogy akkor lesz békénk, ha Oroszország és Putyin elnök, valamint Ukrajna is abbahagyja a harcot” – mondta.

Később kifejtette: ha csak Volodimir Zelenszkij elnök és az ukránok hagyják abba a harcot, akkor Ukrajna megszűnne szuverén államként létezni.

„Egy bizonyos szakaszban ez a háború nagy valószínűséggel a tárgyalóasztalnál ér véget, de tudjuk, hogy a tárgyalások eredménye szorosan összefügg a csatatéren uralkodó erővel” – mondta.

Stoltenberg azt mondta, továbbra is támogatják Ukrajnát a csatatéren. Hozzátette: Ukrajnának független, szuverén nemzetként magának kell eldöntenie, hogy lesz-e megállapodás az oroszokkal. Ha lesz, akkor a NATO támogatóként áll majd a tárgyalóasztalnál.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!