Olaf Scholz: Fel kell tárni a lengyelországi rakétabecsapódás ügyét

2022. november 16. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Fel kell tárni a lengyelországi rakétabecsapódás ügyét és nyilvánosságra kell hozni az adatokat – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán a Welt német hírtelevíziónak. A kancellár a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója után adott interjúban a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán történt keddi robbanásról kiemelte: aggasztó, hogy „a mi területünkön” – a NATO területén – is pusztítást okoznak fegyverek, amelyeket az Oroszország Ukrajna elleni háborújában vetnek be.

Azt mondta, hogy először alaposan ki kell vizsgálni az esetet, és majd csak utána lehet kell megmondani, hogy „milyen rakéta volt, kitől származik és milyen következtetéseket kell levonnunk”. A német álláspont szerint az is fontos, hogy nyilvánosságra hozzanak minden tényt és információt.

Az viszont „teljesen világos, hogy akárkié is volt a rakéta és akármi is volt a becsapódás oka, az egész elképzelhetetlen lett volna Oroszország Ukrajna elleni háborúja nélkül”, és az ukrajnai polgárok mindennapi életéhez szükséges infrastruktúra, köztük az áram, a víz és a távhő biztosításához szükséges hálózatok elleni „erőteljes légitámadások” nélkül – mondta a német kancellár.

Scholz az interjúban beszélt arról is, hogy szerinte önmagában beszédes, hogy az orosz elnök nem utazott el a G20-csúcsra. „De ezzel együtt is sikerült világos kijelentéseket tettünk, az egyik az, hogy ebben a háborúban nem szabad bevetni atomfegyvereket” – mondta.

(Die Welt, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!