Moszkva szerint a lengyel–ukrán határtól 35 kilométerre bombáztak, és ők is ukrán rakétának tartják a lezuhant lövedéket

2022. november 16. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva állítása szerint kedden a Lengyelországhoz legközelebbi orosz bombázás 35 kilométerre volt a határtól – írja a Le Monde.

Oroszország állítása szerint a tegnapi rakétázás során csak ukrán területen belül volt találatuk. Hozzátették: a Lengyelországban lezuhant rakétát ők a kijevi erők védelmi rendszerének lövedékeként azonosították.

„Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a precíziós csapásokat kizárólag ukrán területen lévő célpontokra mérték, az ukrán–lengyel határtól legfeljebb 35 kilométeres távolságban. Orosz szakemberek tanulmányozták a Lengyelországban talált roncsokról készült fényképeket, és azonosították az ukrán erők SZ–300-as rakétáját. Az ukrán források és külföldi tisztviselők kijelentései arról, hogy orosz rakéta zuhant Przewodowra, szándékos provokációk, amelyek célja a helyzet eszkalálása” – írta az orosz védelmi minisztérium közleményében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a napi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy alaptalanul robbant ki a „ruszofób hisztéria”, és hogy szerinte „a mostani őrjöngés ismét megmutatja, hogy soha nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, amelyek ronthatnak a helyzeten”. Peszkov azt is számonkérte, hogy miért nem ilyen visszafogottan reagált a nemzetközi közösség, amikor az Északi Áramlatot érte támadás.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-oldalán Volodimir Zelenszkijt kritizálta. „Zelenszkij bunkerébe húzódott, és nem érti, hogy az »orosz rakétáról« szóló verzióját miért tagadják még a leghírhedtebb ruszofóbok is. Ez a »bunkerizált« ember nem érti, hogy azért került az ukrajnai bűnözőbanda élére, hogy elvégezze a piszkos munkát, és nem azért, hogy diktálja a viselkedésüket” – írta Marija Zaharova a Telegram-oldalán.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!