A nemrég megválasztott brazil elnök harcot hirdetett az erdőirtás ellen

2022. november 16. – 21:04

Másolás

Vágólapra másolva

A brazil kormány véget fog vetni az illegális erdőirtásnak, és az országot az éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalába emeli – jelentette ki szerdán a megválasztott brazil elnök az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. ülésén (COP27).

Az MTI beszámolója szerint a Luíz Inácio Lula da Silva telt házas tömeg előtt beszélt arról, hogy a kormány „nagy harcot” fog vívni az illegális erdőirtás ellen, és azt is javasolni fogja az ENSZ-nek, hogy a 2025-ös klímakonferenciát az Amazonas vidékén rendezzék meg.

A baloldali Lulát október végén választották meg, a szélsőjobboldali Jair Bolsonarot váltotta az elnöki székben. Ez Lula harmadik elnöki ciklusa, 2003 és 2011 között két cikluson át kormányozta az országot. 2003-ban épp a legvadabb korszakát élte az brazíliai erdőirtás, de a baloldali politikus már az első ciklusa végére vissza tudta fogni a pusztítást, keményen fellépett az illegális fakitermelés ellen, védte az őslakosok földjét, szoros figyelemmel követte az erdőterületek változását, és több cselekvési tervet is életbe léptetett. A klímaszkeptikus Bolsonaro 2019-es megválasztásával ezek megakadtak, a merőben eltérő szemléletű elnök kormányzása alatt ugrásszerűen megnőtt, és rekordot döntött a letarolt erdőterületek nagysága. Sokáig úgy tűnt, az Amazonas visszafordíthatatlan károkat szenvedett, ami az egész Föld klímájára hatással lehet, Lula újraválasztásával viszont felcsillant a remény, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is kulcsfontosságú esőerdő még menthető. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Alig két héttel választási győzelme után lépett először nemzetközi színpadra Lula, az éghajlat-változási konferencián találkozott többek között az Egyesült Államok, Kína és az EU vezetőivel is – írja a BBC.

„Meg kell állítanunk ezt a szakadék felé való rohanást. A világ számára nincs klímabiztonság védett Amazonas nélkül” – jelentette ki Lula.

Hozzátette, a kormánya számára az éghajlatváltozás lesz a legfontosabb prioritás, és mindent megtesznek azért, hogy megszűnjön az erdőirtás az országban. Ígéretet tett arra is, hogy megvédi az őslakosok földjeit. Bár az elnök kétségkívül elhivatott, szakértők szerint nem lesz egyszerű betartania az ígéreteit, a brazil társadalom ugyanis továbbra is mélyen megosztott, az új elnöknek pedig elsősorban arra kell koncentrálnia, hogy egyesítse az országot.

Az elnök a csúcstalálkozón arról is beszélt, Brazília be fogja bizonyítani, hogy lehetséges a jólétet a környezet tönkretétele nélkül is megteremteni, és kijelentette, hogy lehetetlen elválasztani a globális felmelegedés elleni küzdelmet a szegénységtől. Mint mondta, Brazília biztosítani fogja, hogy a fejlődő országok megkapják a nekik járó pénzt az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére.

A COP27-en Lula fiatal brazil környezetvédelmi aktivistákkal és őslakosokkal is találkozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!