Közös nyilatkozatban ítélik el a G20-vezetők az orosz agressziót Ukrajna ellen

2022. november 16. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

Kiadták közös nyilatkozatukat a G20-as csúcstalálkozón részt vevő vezetők, amelyben az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban foglalnak állást. A nyilatkozat szerint a tagok kifejtették országuk álláspontját, és végül megszületett a határozat, amely „a leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és követeli az oroszok teljes és feltétel nélküli kivonását Ukrajna területéről”.

„A legtöbb részt vevő vezető határozottan elítélte az ukrajnai háborút, és hangsúlyozta, hogy az óriási emberi szenvedést okoz, és súlyosbítja a globális gazdaság jelenlegi törékenységét – korlátozza a növekedést, fokozza az inflációt, megzavarja az ellátási láncokat, fokozza az energia- és élelmezésbizonytalanságot, és növeli a pénzügyi stabilitási kockázatokat.” Egy korábbi vázlat azt is megjegyezte, hogy a szankciókkal és az egész helyzettel kapcsolatban akadtak eltérő álláspontok is, de azt nem nevezték meg, hogy ezek mely vezetők felől érkeztek. Arról nincs szó, hogy minden ország teljesen egyetértett-e a nyilatkozat minden pontjával, de mivel Oroszország is a G20-ak tagja, elég valószínűtlen, hogy így lenne.

Az ilyen G20-as megállapodásokban egyébként általában minden ország egyet szokott érteni, de mivel ez most nem tűnt valószínűnek, Indonézia (a szervező ország) arra a megoldásra jutott, hogy elég, ha a vezetők adnak ki közös nyilatkozatot.

A vezetők a nyilatkozatban azt is kijelentették, hogy elengedhetetlen a nemzetközi jog és a békét védő multilaterális rendszer fenntartása. A nyilatkozat továbbá arra is figyelmeztet, hogy „a nukleáris fegyverek használata vagy az azzal való fenyegetés megengedhetetlen. A konfliktusok békés megoldása, a válságkezelésre tett erőfeszítések, valamint a diplomácia és a párbeszéd létfontosságúak. Ez nem lehet a háború kora.”

Szergej Lavrov orosz külügyminisztert kedden az orosz TASZSZ hírügynökség idézte: szerinte a Nyugat tette hozzá a megállapodáshoz a „sok delegáció elítélte Oroszországot” kifejezést, de Oroszország megjegyezte, hogy alternatív nézetek is körvonalazódnak.

(The Guardian, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!