Fékezés helyett egyre csak gyorsult, két halálos áldozatot követelő balesetet okozott Kínában egy Tesla

2022. november 14. – 06:26

Másolás

Vágólapra másolva

November 5-én egy nagy sebességgel haladó Tesla Model Y két halálos áldozattal és három sérülttel járó balesetet okozott a kínai Kuangtung tartományban, és egyelőre nincsenek pontos információk arról, hogy miért nem fékezett, vagy fékezték le az autót, írta a Reuters.

A Tesla azt állítja, hogy a balesetről készült videófelvételek – alább mi is közöljük, de csak erős idegzetűek nézzék meg – azt mutatják, hogy nem gyulladt ki a féklámpa, ami arra utal, hogy meg sem próbálták lefékezni az autót.

A kínai médiában viszont családtagtól származó információra hivatkozva azt állítják, hogy az 55 éves vezető megpróbált megállni a családi üzletük előtt, ám a fékpedál még akkor sem reagált megfelelően, amikor nagy erővel próbálta benyomni, majd a parkolási mód kiválasztása sem segített.

Az ipari kamerák által rögzített felvételen az látható, hogy egy Tesla Model Y előbb megpróbál parkolni, majd felgyorsul egy kétsávos úton, és nagy sebességgel cikázik a sávok között, kerékpárosokat és motorosokat is lesöpör, végül egy épületbe ütközik bele.

A Tesla tulajdonosa, Elon Musk azt mondta a Reutersnek, hogy ne higgyenek a pletykáknak.

„A rendőrség jelenleg harmadik félként egy szakértő ügynökséget keres a baleset mögötti igazság kiderítésére, és mi aktívan megadunk minden szükséges segítséget” – mondta Elon Musk.

A Teslát már többször kritizálták Kínában az autók fékjei miatt, de a cég elhárította ezeket a vádakat. A Reutersnek idéztek például egy olyan bírósági végzést, amely arra kötelezett egy kínai autótulajdonost, hogy kérjen bocsánatot és fizessen kártérítést, mert az autó fékjéről adott nyilatkozatai nem feleltek meg a valóságnak. Egy másik esetben pedig a cég azt nyilatkozta, hogy maga a tulajdonos hajtott túl gyorsan.

A cégnek egyébként érdeke lenne, hogy jól kezelje a panaszokat, mert a világon Kína a Tesla második legnagyobb piaca.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!