Visszavonható az orosz állampolgárság azoktól, akik bírálják a háborút vagy a hadsereget

2022. november 13. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Állami Duma elfogadott egy Putyin által beterjesztett módosító indítványt, így ezentúl visszavonhatóvá válik a megszerzett orosz állampolgárság azoktól, akik “lejáratják a hadsereget”, írja az orosz állami hírügynökség.

Vaszilij Piszkarev, a külföldi államok Oroszország belügyeibe való beavatkozásainak kivizsgálásával foglalkozó bizottság vezetője teljes mértékben igazságosnak nevezte a módosítást. A módosító javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök terjesztette be az állampolgárságról szóló törvénytervezethez, amelyet első olvasatban el is fogadtak, és amelynek értelmében nem kaphatnak állampolgárságot akik

  • az orosz fegyveres erők lejáratásával,
  • Oroszország területi integritásának megsértésére való felhívással, vagy
  • nemkívánatos civil szervezetek (NGO-k) tevékenységében való részvétellel

vádolhatók. Piszkarev szerint Oroszország jelenleg 67 külföldi szervezetet tekint nemkívánatosnak. "Valójában sokkal többen vannak, és ezek a civil szervezetek aktívan részt vesznek oroszellenes tevékenységekben, beleértve az etnikai és vallási gyűlölet szítását, a választásokba való beavatkozást, a tizenévesek kábítószer-fogyasztásra és romboló tevékenységre való felbujtását, az LMBT propagandát, valamint az ellenség finanszírozására irányuló pénzgyűjtésben való részvételt.

"Ha azok az emberek, akik az állampolgársági kérelmüknél hűségesküt tettek Oroszországnak, és megígérték, hogy betartják törvényeinket, de megszegték azt, akkor ők már önként felrúgták az állammal kötött megállapodást, amely védelmet és az orosz állampolgársággal járó jogokat biztosította számukra. Ez feljogosítja az államot arra, hogy megsemmisítse az állampolgárság megadásáról szóló határozatot" – tette hozzá a képviselő.

Putyin még 2021 december végén nyújtotta be az Állami Dumának az orosz állampolgárságról szóló alaptörvény tervezetét. A tervezet az orosz állampolgárság megszerzéséhez szükséges feltételek számának csökkentéséről rendelkezik több mint 20 esetben. Ugyanakkor a törvénytervezet kibővítette azon bűncselekmények listáját, amelyek elkövetése esetén a korábban állampolgárságot kapott személyek állampolgárságának visszavonását vonná maga után. Április 5-én az Állami Duma első olvasatban egyhangúlag elfogadta a törvényjavaslatot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!