Benjámin Netanjahut bízta meg kormányalakítással az izraeli elnök

2022. november 13. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt, a jobboldal Likud vezetőjét bízta meg vasárnap kormányalakítással Jichák Hercog izraeli elnök – jelentette be a közel-keleti ország elnöki hivatala. A hivatal már a héten bejelentette, hogy Netanjahut fogja felkérni Izrael 37. és Netanjahu hatodik kormányának megalakítására, hogy ezzel véget érjen az évek óta tartó politikai káosz, írja az MTI.

A jobboldali-vallásos tömb 64 képviselője támogatta Netanjahu kormányfőjelöltségét, szemben a centrista Van jövő párt élén álló Jaír Lapidot támogató 28 jövendő képviselővel, miközben a többi párt 28 képviselője tartózkodott jelölt megnevezésétől.

Netanjahu korábban 12 évig folyamatosan ült a kormányfői székben, tavaly nyáron azonban egy nyolcpárti, sokszínű, de törékenynek bizonyult koalíció kiszorította a kormányfői rezidenciából. Visszatérése előtt négy parlamenti választáson nem tudott kormányzó többséget biztosítani, vagyis megszerezni legalább 61 képviselő támogatását a 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben.

A választások végeredménye szerint a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt támogató jobboldali, ultranacionalista és ultraortodox tömbnek 64 képviselője lesz a 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben. Ezzel a Likud vezetője meg tudja alakítani a választási kampányában ígért stabil, tisztán jobboldali kormányát. Jair Lapid hivatalban lévő miniszterelnök koalíciója 51 képviselői helyet szerzett.

A választásokon győztes, Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tömb pártjai (a keleti ultraortodoxok Sasz pártja, az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja és a Vallásos Cionisták nevű pártszövetség, melynek része a Meir Kahane tanait hirdető Zsidó Erő nevű párt) előzőleg közölték, hogy az igazságszolgáltatási rendszer reformjára, a fegyverhasználati szabályok megváltoztatására, a vallási reformok visszaállítására, a műanyag csomagoló- és tálalóeszközök megemelt adójának visszacsökkentésére és a drágábbá tett cukros üdítőitalok korábbi árának helyreállítására törekednek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!