Netanjahu nemzeti kormányt és az indulatok csökkentését ígérte győzelmi beszédében

2022. november 2. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Minden polgáráról gondoskodó nemzeti kormányt ígért Benjámin Netanjahu – az exit pollok szerint Izreal visszatérő miniszterelnöke – szerda hajnali győzelmi beszédében – írja az MTI.

„Ha az exit pollok eredménye a tényleges választási eredményt tükrözi, akkor nemzeti kormányt állítok fel, amely Izrael minden polgárával törődik” – mondta Netanjahu. Emellett kiegyensúlyozott és felelős politikát ígért. „Visszahozzuk a biztonságot, megfékezzük a drágulást, és még jobban kibővítjük a béke körét.” Azt ígérte, hogy törődnek majd az indulatok csökkentésével a közbeszédben, a belső béke visszahozásával.

Netanjahu szerint hatalmas győzelem kapujában állnak, ennek oka pedig az, hogy „a nép vissza akarja kapni a tőlünk elvett nemzeti büszkeséget, zsidó államot akar, stabil, gyakorlott kormányt”. Szerinte egy kormányfőnek elsősorban a katonáival kell törődnie és felelősen eljárnia. Hozzátette: „Nem akarunk szükségtelen kalandokba keveredni.”

Az exit pollok világos, 62 mandátumos Netanjahu győzelmet ígértek, de a valós, végleges eredmények nyilvánosságra hozásáig több nap is eltelhet, ugyanis a keddi szavazás eredményeinek összesítése után megszámlálják a hivatalos kiküldetésben külföldön szavazók, valamint a katonák voksait. A szavazatok mintegy felének feldolgozásánál három kisebb pártot is a kiesés fenyeget, mert nem érték el a parlamentbe jutás 3,25 százalékos küszöbét. A választási részvételi arány egyébként magas, 71,3 százalékos volt.

Netanjahu várható választási győzelméről és arról, hogy vélhetően egy szélsőjobboldal kötött koalícióval térhet vissza, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!