Meghalt az iráni menekült, aki 18 évig élt Párizs legnagyobb repterén

2022. november 12. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

76 éves korában a Párizs-Charles de Gaulle repülőtéren meghalt az egyik, ha nem a legismertebb iráni menekült, Mehran Karimi Nasseri, aki korábban tizennyolc évig élt Párizs legnagyobb repterén. Nasseri életéből készült könyv, és Steven Spielberg Terminál című filmjének főszereplőjét is róla mintázták, így 2006 óta volt hol laknia, egy reptéri forrás szerint azonban pár hete visszatért – írja a Le Monde.

A férfi Iránban született, 1977-ben azonban kénytelen volt elhagyni az országot, menekültként pedig évekig pattogott több európai ország között, mielőtt Belgiumtól menekültstátuszt kapott volna. 1986-ban aztán úgy döntött, hogy Nagy-Britanniában telepszik le, ahol korábban egyébként tanult is, és megkeresi az állítólagos skót anyját, a párizsi átszállása közben viszont állítása szerint elvesztette az iratait. Mivel a belga menekültstátusza az önkéntes távozásával megszűnt, iratok nélkül viszont a britek nem engedték be, 1998-ban Párizs legnagyobb repterén ragadt, és annak ellenére, hogy később számos alkalommal rendezhette volna ezt a helyzetet, amolyan önkéntes száműzetésben, a reptér egyes terminálján töltötte a következő tizenhat évét.

A férfi itt összebarátkozott a reptéri személyzettel, közgazdaságtant tanult, újságokat olvasott, naplót írt (ez jelent meg később könyvként), és rengeteg interjút adott az őt megkereső újságíróknak. Róla mintázták Steven Spielberg 2004-ben megjelent filmjének, a Terminálnak a főszereplőjét, Viktor Navorskit is, és bár a körülményeket jelentősen megváltoztatták, a rendező nem is titkolta, hogy a férfi története inspirálta őt. Nasseriről 2004-ben egy rakás kép is készült a Terminál plakátjával, és 250 ezer dollárt is kapott a film után, bár egyes források szerint ezt aztán nem tudta sehogy sem felvenni – bankszámlája nem volt, csekket pedig nem tudott hol és hogyan beváltani.

Fotó: Stephane De Sakutin / AFP
Fotó: Stephane De Sakutin / AFP

Nasseri 2006 júliusáig élt a reptéren, ám ekkor kórházba került, ahonnan előbb egy hotelbe került, majd Párizsban telepedett le. A Le Monde cikkének nyilatkozó reptéri forrás szerint a férfi végül pár hete tért vissza a reptérre, és ott is maradt egészen szombati haláláig. A lap cikke szerint egyébként a férfi valahogy mégis a pénzéhez jutott, mert most állítólag éppen azért tért vissza a reptérre, mert felélte a film után kapott összeget, a reptéri forrás pedig azt is hozzátette, hogy a férfinél több ezer eurót találtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!