Oroszország szerint befejeződött kivonulásuk Herszonból

2022. november 11. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy Herszon összes nyugati partján állomásozó katona átkelt a város másik oldalára, a Dnyeper bal partjára – az információ az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ oldalán jelent meg először.

„Ma moszkvai idő szerint 05:00-kor befejeződött az orosz egységek átcsoportosítása a Dnyeper folyó bal (keleti) partjára.”

– írta közleményében a hadsereg. Hozzátették, hogy se személyi, se anyagi veszteségük nincs. A közlemény ezentúl kitér az orosz hadsereg állítólagos sikereire Ukrajnában az elmúlt 24 órában.

Hátra hagyott, földbe vájt orosz katonai állás a Herszon megyei Arhanhelszke település közelében 2022. november 6-án – Fotó: Hannibal Hanschke / EPA / MTI
Hátra hagyott, földbe vájt orosz katonai állás a Herszon megyei Arhanhelszke település közelében 2022. november 6-án – Fotó: Hannibal Hanschke / EPA / MTI

Oroszország szerdán jelentette be, hogy megkezdte a csapatai kivonását a háború eleje óta megszállva tartott dél-ukrajnai Herszonból, az egyetlen régióközpontnak számító ukrán városból, amelyet az invázió februári megindulása óta sikerült elfoglalniuk. A RIA orosz állami hírügynökség azt írta ekkor, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter adta ki a parancsot arra, hogy az orosz csapatokat a Dnyeper bal partjára csoportosítják át (Herszon városa a jobb parton fekszik).

Az ukránok sokáig semmi jelét nem látták annak, hogy valóban megtörténne az orosz visszavonulás, azonban pénteken azt mondták: információk szerint a teljes kivonulás egy hétig is eltarthat. Az ISW jelentése is arról írt, hogy vélhetően nem orosz csapda a csapatok visszavonulása.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!