Egy hétnél is tovább tarthat, mire Oroszország kivonja csapatait Herszonból

2022. november 11. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább egy hétnek el kell telnie ahhoz, hogy Oroszország kivonuljon Herszon városából – erről Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter beszélt egy Reutersnek adott interjúban.

Ukrajna állítása szerint Oroszországnak még mindig 40 ezer katonája van a régióban, és a hírszerzési információk szerint az orosz erők a kivonulás után is a város közelében maradnak majd. A miniszter hozzátette: az orosz katonák várhatóan a város környékén és a Dnyeper nyugati partján maradnak. Vadim Szkibitszkij, Ukrajna katonai hírszerzési helyettes vezetője arról beszélt, hogy a város jobb partján állomásozó orosz erőknek nagyjából több mint fele még mindig ott van – ez körülbelül 20 ezer katonát jelent.

 Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én – Fotó: Sztaniszlav Kozliuk / EPA / MTI
Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én – Fotó: Sztaniszlav Kozliuk / EPA / MTI

Oroszország kedden jelentette be, hogy megkezdte a csapatai kivonását a háború eleje óta megszállva tartott dél-ukrajnai Herszonból, az egyetlen régióközpontnak számító ukrán városból, amelyet az invázió februári megindulása óta sikerült elfoglalniuk. A RIA orosz állami hírügynökség azt írta ekkor, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter adta ki a parancsot arra, hogy az orosz csapatokat a Dnyeper bal partjára csoportosítják át (Herszon városa a jobb parton fekszik). Az ukránok sokáig semmi jelét nem látták annak, hogy ez valóban így történné. Azonban az ISW jelentése és a védelmi miniszter mondatai is arra utalnak, hogy vélhetően nem orosz csapda a csapatok visszavonulása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!