Jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélték Gyönyör Terézt, az ipolysági sorozatmérgezőt

2022. november 8. – 14:39

Jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélték Gyönyör Terézt, az ipolysági sorozatmérgezőt
Gyönyör Teréz egy korábbi tárgyalásról távozik – Forrás: RTL

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős ítéletet hirdetett a szlovákiai Legfelsőbb Bíróság kedden Gyönyör Teréz ügyében, akit sorozatos mérgezésekkel összefüggésben vontak felelősségre.

Háromrendbeli gyilkossági kísérlet és csalás miatt a bíróság jogerősen 25 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, a tárgyalóteremből egyenesen a fegyházba szállították – írja a Paraméter.

Gyönyört tavaly szeptemberben ítélte a bazini Specializált Büntetőbíróság – akkor még nem jogerősen – 25 év fegyházbüntetésre, miután tízrendbeli folytatólagosan elkövetett csalás, és ötrendbeli, három sértetten elkövetett különösen súlyos gyilkossági kísérlet vádjában találták bűnösnek, a jogerős ítélet kihirdetése azonban kétszer is csúszott.

Gyönyör Teréz mindvégig tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Ő felmentésért, az ügyészség életfogytiglanért fellebbezett, így került az ügy végül a Legfelsőbb Bíróság elé. Szabadlábon védekezett, de – bár a következő időszakban sorra jelentek meg a cikkek az esetéről – ő maga jellemzően elzárkózott a médiának tett nyilatkozatoktól.

A Paraméter tudósítása szerint a Legfelsőbb Bíróságon az ítélethirdetés már októberben tervbe volt véve, de elhalasztották, mivel Gyönyör Teréz betegségre hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson, és ügyvédjén keresztül azt kérte, a távollétében ne hirdessenek ítéletet.

A vádbeli események 2014-15-ben játszódtak. Azelőtt az asszony az OTP ipolysági bankfiókját vezette. A Paraméter részletes, alapos cikksorozatban dolgozta fel az ügyet, megszólaltatva több olyan érintettet is, akik meg voltak győződve arról, hogy Gyönyör Teréz megmérgezte őket. A cikksorozatból kiderül, hogy a büntetőjogi felelősségre vonást csapdaállítás előzte meg: kávézni hívták az asszonyt, úgy intézték, hogy lehetősége legyen beletenni valamit a kávéba, majd az italt – ahelyett, hogy bárki is megitta volna – bevitték a rendőrségre, a laborvizsgálat pedig végül valóban mérget mutatott ki benne.

Bár a vád arról szólt, hogy Gyönyör Teréz anyagi hasznot remélve követett el bűncselekményeket, az asszony átlagos, viszonylag szerény körülmények között élt a bírósági eljárás ideje alatt a férjével egy jellegzetes lakótelepi épületben a 7400 lelkes Ipolyságon. A Telex munkatársai még a télen felkeresték az otthonánál, hogy megpróbáljanak nyilatkozatot kérni tőle. Végül azt a döntést hozta, hogy nem ad interjút. Szomszédok akkor azt mondták, hogy az asszony nem él teljesen visszavonultan, látták jönni-menni, mutatkozni, adott esetben felmosni a lépcsőházat.

A bűnügyi statisztikákban a mérgezéses gyilkosság egyébként meglehetősen ritka. A magyarországi regisztrált bűncselekményeket nézve például a 2013-tól 2018 második feléig számon tartott 1219 emberölési ügy közül összesen csak 9 esetben volt méreg vagy mérgező anyag az elkövetés eszköze. Ugyanakkor a kriminológia feltételezi, hogy más emberölésekhez képest sokkal több lehet a felderítetlen eset.

A vád szerint az ipolysági ügyben az atropin nevű méregtől lettek rosszul az áldozatok. Ez az anyag megtalálható például a csattanó maszlagban vagy a nadragulyában is, és az alkalmazása ismerős lehet a krimiirodalomból, előkerül például Agatha Christie Szent Péter hüvelykujja című történetében is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!