A depresszió tünete is lehet az állandó ingerültség a férfiaknál egy bécsi professzor szerint

2022. november 8. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogyan a szívinfarktus, a depresszió is eltérő tünetekkel jelentkezhet nőknél és férfiaknál – hívta fel a figyelmet Johannes Wancata, a Bécsi Orvosi Egyetem pszichiátriai klinikájának professzora a férfiak világnapjához kapcsolódóan. Szerinte az állandó ingerültség vagy feltűnően vakmerő magatartás esetén érdemes depresszióra is gyanakodni.

„Az teljesen normális, ha félelemmel, szorongással vagy pesszimizmussal reagálunk a válsághelyzetekre vagy fenyegetésekre. Ha azonban a tünetek heteken át tartanak, és korlátozzák a hétköznapokat, mindenképpen gondolni kell mentális betegségre is, és segítséget kell kérni” – mondta a professzor.

Bécs Külképviseleti Irodájának közleménye szerint Ausztriában jelenleg mintegy 730 ezer ember küzd depresszióval, közülük 264 ezer férfi, és bár a nemek közötti különbség eddig nem szivárgott be se a hivatalos diagnosztikába, se a köztudatba, kutatások szerint a hormonok mellett a kiváltó okokban fennálló különbség is hozzájárulhat az eltéréshez. Míg férfiaknál főleg a válás vagy a munkahelyi problémák tartoznak a legfőbb kiváltó okok közé, addig a nőknél a szociális konfliktusok, illetve a munka-család-gyerekek miatti fokozott terhelés vezethetnek a betegség kialakulásához – írták.

Azt sem lehet egyértelműen elkülöníteni, hogy a férfiakat nagyobb arányban sújtó alkoholizmus adott esetben önálló betegség-e vagy függőségben megnyilvánuló depresszió.

Az Eurostat legutóbbi felmérésének eredménye szerint az Európai Unió 27 tagállama közül Szlovéniában a legmagasabb – 15 százalék – a krónikus depresszióban szenvedők aránya, Magyarországon körülbelül 4 százalék ez az arány, ami a 22. helyet jelenti a sorrendben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!