Eurostat: Az unióban Szlovéniában a legmagasabb a depressziósok aránya

2021. szeptember 10. – 13:52

frissítve

Eurostat: Az unióban Szlovéniában a legmagasabb a depressziósok aránya
A depressziósok aránya az unió államaiban – Fotó: Eurostat

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós állampolgárok átlagosan 7,2 százaléka számolt be tartós depresszióról.

Az Európai Unió 27 tagállama közül Szlovéniában a legmagasabb – 15 százalék – a krónikus depresszióban szenvedők aránya – derült ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken, az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából közzétett felméréséből.

A 2019-es kutatás eredményei szerint az uniós állampolgárok átlagosan 7,2 százaléka számolt be tartós depresszióról, ami a 2014-es adatokhoz képest kismértékű, 0,3 százalékos növekedést jelent.

Szlovéniát Portugália és Svédország követi, 12,2 illetve 11,7 százalékos aránnyal, míg a máltaiak (3,5 százalék) a bolgárok (2,7 százalék) és a románok (1 százalék) között a legkevesebb az ezen betegségben szenvedők ismert száma.

A felmérés azt mutatja, hogy Magyarországon körülbelül 4 százalékos a krónikus depressziósok aránya, ami a 22. helyet jelenti a sorrendben.

A nemek közötti megoszlásának vonatkozásában, Portugáliában és Szlovéniában van a legtöbb krónikus depresszióban szenvedő nő, míg a férfiak aránya Svédországban és Németországban a legmagasabb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!