Az olasz kormány nem engedi leszállni a felnőtt férfiakat egy menekülteket szállító hajóról

2022. november 6. – 15:38

Az olasz kormány nem engedi leszállni a felnőtt férfiakat egy menekülteket szállító hajóról
A Humanity 1 nevű hajóról vasárnap Szicíliában 144 embert engedtek partra szállni, 35 férfinak nem engedték meg, hogy elhagyják a hajót – Fotó: Giovanni Isolino / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szicíliában az olasz kormány több menekülteket szállító hajónak sem engedélyezi a kikötést, az egyik hajóról pedig 35 felnőtt férfit nem enged leszállni. A kormány csak a kiszolgáltatottakat, így a kiskorúakat és a betegeket engedi partra szállni, egy jótékonysági szervezet szerint ez ellentétes a nemzetközi joggal, írja a BBC.

Vasárnap reggel a német „Humanity 1” nevű menekülteket szállító hajóról két hét után a 179 menekültből 144 ember szállhatott ki, mind kiskorúak vagy betegek voltak. Három másik hajó is belépést kért az olasz kikötőbe, de eddig ők nem kapták meg az engedélyt, fedélzetükön körülbelül 900 menekült van.

Az új olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni megígérte, hogy keményen fellép a Földközi-tengeren Észak-Afrikából átutazók ellen. Egy nemrégiben adott interjúban azt is elmondta, hogy a fedélzeten utazó migránsokért az az ország felelős, ahol a hajót regisztrálták. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter azt mondta, hogy azoknak, akik nem kiszolgáltatottak, el kell hagyniuk az olasz vizeket, és a „lobogó szerinti államnak” kell gondoskodnia róluk.

„Egy ember éppen most kapott idegösszeomlást” – mondta az AFP hírügynökségnek Petra Krischok, az SOS Humanity munkatársa, aki a menekültekkel foglalkozik. A segítségre szoruló emberek partra szállásának megakadályozása a jótékonysági szervezet szerint ellentétes a nemzetközi joggal.

Olaszország az egyik fő belépési pont Európába, és az ENSZ szerint az év eleje óta 85 ezer migráns érkezett hajókon az országba. A menekültek közül sokan kis csónakokban indulnak útnak, ami nem biztonságos, így végül jótékonysági hajóknak kell kimentenie őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!