Az elmúlt 8 év volt a valaha mért legmelegebb 8 év

2022. november 6. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző nyolc év volt a valaha mért legforróbb nyolc év – derül ki az ENSZ egy jelentéséből, amelyet a vasárnap induló globális klímaügyi konferencián (COP27) mutattak be. A világ vezetői már sok éve azt a célt tűzik ki célul, hogy a Föld ne melegedjen 1,5 foknál többet, a mostani jelentés szerint erről a célról szinte biztosan lecsúsztunk.

Az ENSZ égisze alatt működő Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása rekordszinten van, ez pedig a tengerszintek növekedését és szélsőséges időjárási jelenségeket okoz. A dokumentum szerint 2022 átlaghőmérséklete 1,5 fokkal fogja meghaladni az iparosodás előtti időszak átlaghőmérsékletét, ezzel 2016 óta minden év a valaha volt egyik legmelegebb lesz.

A WMO szerint az elmúlt két évben a La Niña nevű klímajelenség lenyomta az átlaghőmérsékletet, ez azonban most véget ért, és a következő néhány évben az El Niño részeként még durvább hőség következik majd. A jelentés a következőket is tartalmazza:

  • A széndioxid és a metán mennyisége a légkörben rekordszinten van. A metánkibocsátás növekedése az utóbbi egy évben nagyobb volt, mint bármikor korábban.
  • Az óceánok melegebbek, mint valaha, a tengerszintek kétszer olyan gyorsan nőnek, mint 30 éve.
  • A gleccserek 2022-ben gyorsabban olvadtak, mint valaha, az Alpokban átlagosan 4 méter vastagságot elveszítve.
  • Grönland 3200 méteres fennsíkján most először esett az eső, nem hó.
  • Az Antarktisz jégtakarója kisebb, mint valaha, átlagosan egymillió négyzetkilométerrel elmaradva a sokéves átlagtól.

A WMO azt is kiemelte, hogy a felmelegedés miatt sokkal gyakoribbak a szélsőséges időjárási körülmények. Kelet-Afrikában már 4 évszak óta az átlag alatti mennyiségű eső esik, ami miatt körülbelül 19 millió ember éhezik, vagy nem jut elég táplálékhoz.

Az idei, valószínűleg több száz éve nem látott mértékű aszályról szóló cikkeink ezen a linken nézhetők végig.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!