Több tízezres béketüntetést tartottak Rómában

2022. november 6. – 09:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezres békedemonstráció volt Rómában szombaton, a felvonulók azt sürgették, hogy Olaszország követeljen békét Ukrajnában és hogy ne küldjön több fegyvert az orosz invázió elleni harchoz. A rendőrség szerint 30 ezren vettek részt a tüntetésen, a szervezők százezer főről beszélnek.

Fotók: Andrea Ronchini / NurPhoto via AFP Fotók: Andrea Ronchini / NurPhoto via AFP
Fotók: Andrea Ronchini / NurPhoto via AFP Fotók: Andrea Ronchini / NurPhoto via AFP
Fotók: Andrea Ronchini / NurPhoto via AFP

Olaszország, a NATO egyik alapító tagja, a háború kezdete óta küld biztonsági támogatást Ukrajnába, többek között fegyverekkel is ellátja az országot. Az új, szélsőjobboldali miniszterelnök, Giorgia Meloni ezen nem tervez változni, a kormány további fegyverszállításokat is kilátásba helyzett. (Magyar szempontból érdekes, hogy miközben Melonira fontos szövetségesként tekint Orbán Viktor az EU-n belül, ebben a kérdésben radikálisan ellentétes álláspontot képvisel a két miniszterelnök.)

Az olasz belpolitika sem egységes ugyanakkor abban, hogy milyen szerepet vállaljon Olaszország az orosz-ukrán konfliktusban. Giuseppe Conte volt miniszterelnök például azt hangsúlyozza, hogy Olaszországnak inkább a tárgyalásokat kellene felgyorsítania a fegyverszállítások helyett.

Az AFP képeinek tanúsága szerint a római béketüntetésen baloldali szervezetek tagjai vettek részt nagy számban, sok transzparensen látni a CGIL szakszervezet és antifasiszta csoportok logóját, a táblákon felbukkannak a nyugati baloldalon jellemző NATO-ellenes, antiatlantista szlogenek is.

(via The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!