70 év körüliek a nagyhatalmak vezetői, de a maláj miniszterelnök-jelölt az apjuk lehetne

2022. november 5. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

A világ nagyhatalmainak, illetve befolyásosabb országainak vezetői közül jó páran 70 év körüli politikusok.

  • Joe Biden az USA elnöke most novemberben lesz 80 éves.
  • Hszi-Csin-ping kínai elnök fél év múlva lesz 70.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök 70 éves.
  • Narendra Modi India miniszterelnöke 72 éves.
  • Recep Tayyip Erdoğan török államfő februárban lesz 69 éves.

Igaz, Malajzia nem világhatalom, mégis az ország volt miniszterelnöke – aki most bejelentette, hogy a közelgő választáson újraindul a posztért –, simán a fentebb felsorolt vezetők apja lehetne, hiszen 97 éves.

A Guardian írt szombaton arról, hogy Mahathir Mohamad benyújtotta jelöltségét az ázsiai országban közelgő általános választásokon.

Mahathir Mohamad 2022 októberében – Fotó: Mohd Rasfan / AFP
Mahathir Mohamad 2022 októberében – Fotó: Mohd Rasfan / AFP

Malajzia jelenlegi kormányfője, Ismail Sabri Yaakob 10 hónappal ezelőtt írta ki november 19-re a választásokat, remélve, hogy pártjának erősebb felhatalmazást szerez, és stabilizálja az ország ingoványos belpolitikai helyzetét.

Mahathir Mohamadet 2018-ban másodjára választották kormányfőnek, és akkor meg is kapta a világ legidősebb hivatalban lévő miniszterelnöke címet a Guinness-rekordok könyvében.

Ekkor alig két hónappal 93. születésnapja előtt lett ismét miniszterelnök, de kormánya kevesebb mint két év alatt összeomlott a belharcok miatt. Azt megelőzően hosszabb ideig, 1981 és 2003 között volt kormányfő.

Mahathir a miniszterelnök-jelöltsége mostani bejelentésekor újságíróknak azt mondta, „jó esélye van” a győzelemre, és nevetett, amikor arról kérdezték, nem akar-e inkább visszavonulni. „Még mindig itt állok és beszélek önökkel, és azt hiszem, észszerű válaszokat adok” – érvelt.

Malajziában négy nagyobb politikai blokk – köztük az általa vezetett pártszövetség – küzd a többségért a 222 fős parlament alsóházában, így a verseny szoros lesz. A 21 millió szavazó között ráadásul több mint hatmillió új regisztrált is van, akik között sok az olyan fiatal, akik a választási reformok után kerültek be a választási listára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!