Jordan Bardella váltotta Marine Le Pent a francia Nemzeti Tömörülés élén

2022. november 5. – 23:03

Jordan Bardella váltotta Marine Le Pent a francia Nemzeti Tömörülés élén
Fotó: Alain Jocard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jordan Bardellát választotta meg új elnökének a francia szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés szombati kongresszusán. A szavazás eredményét a leköszönő elnök, Marine Le Pen jelentette be, aki az ellenzéki párt nemzetgyűlési frakcióvezetőjeként folytatja a politizálást.

A 27 éves európai parlamenti képviselőnek a gyakorlatban már egy évvel ezelőtt átadta a párt vezetését Marine Le Pen, amikor megkezdte a felkészülést a 2022. áprilisi elnökválasztásra, amelyen végül második helyen végzett. Marine Le Pen nem zárta ki, hogy negyedszerre is elindul öt év múlva az elnökválasztáson.

Jordan Bardella egy északi párizsi elővárosban nőtt fel, ahol olasz bevándorló anyja egyedül nevelte fel. Bardella az első olyan elnök az 1972-ben, Jean-Marie Le Pen által alapított párt élén, aki nem tagja a Le Pen családnak, jóllehet korábban Marine Le Pen egyik unokahúgával élt együtt.

A 40 ezer párttag 85 százaléka szavazott rá, míg kihívója, Louis Alliot, a déli Perpignan polgármestere, Marine Le Pen korábbi élettársa a voksok 15 százalékát szerezte meg.

A Nemzeti Tömörülésnek a választásokon sikerült megtízszereznie a képviselői számát: az 577 fős nemzetgyűlésbe 89 képviselőt tudott küldeni, s ezzel a legnagyobb önálló ellenzéki frakciót alkotja az alsóházban. A megerősödött Nemzeti Tömörülés az elmúlt hónapokban a konstruktív ellenzéki szerepet választotta az arculatváltás és a kormányzóképesség hangsúlyozására.

Az új pártelnök az elmúlt hónapokban közeledést mutatott a jobboldal egyesítését szorgalmazó Eric Zemmour, az elnökválasztás első fordulójában 7 százalékot elért jobboldali publicista Visszahódítás nevű pártjához, amelynek egyik fő témája Renaud Camus író elmélete a „nagy lakosságcseréről”, amely szerint a muszlim bevándorlók lassanként kiszorítják az őslakosokat Európából. A Nemzeti Tömörüléstől jobbra álló párttal való együttműködést Marine Le Pen mindeddig elutasította.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!