Turistákat ejtettek túszul perui őslakosok

2022. november 4. – 20:17

frissítve

Turistákat ejtettek túszul perui őslakosok
Túszok a perui hajón – Fotó: Angela Ramirez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 22:45: Az őslakosok elengedték az összes túszt. (Reuters)

Az eredeti cikkünk:

Perui őslakosok túszul ejtettek egy hajónyi turistát, ezzel tiltakozva a kormány tétlensége ellen az észak-perui Amazonas-vidéken történt kőolajvezeték-szivárgás kérdésében – írja az MTI.

A túszok száma nem tiszta, a Sky News 70 és 300 közé teszi őket. Vannak peruiak és külföldi turisták is, köztük amerikai, spanyol, francia, brit, német és svájci állampolgárok, és egy egyhónapos csecsemő is. Egy meg nem nevezett túsz a közösségi oldalán írta ki, hogy fizikailag jól vannak, a túszejtők célja pedig az, hogy egy széles közönséget elérjenek.

A túszejtők azt nyilatkozták, hogy 6-8 napig akarják fogva tartani a túszaikat.

Watson Trujillo, a Cuninico településen élő őslakos közösség vezetője az RPP rádiócsatornának csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a túszejtéssel fel akarják hívni a kormány figyelmét. Azt akarják elérni, hogy a kormány küldjön delegációt a térségbe annak érdekében, hogy felmérjék az olajszivárgás okozta károkat. Az RPP megszólaltatott egy túszt is, aki elmondta, hogy háromszor kaptak már ételt.

A 800 kilométer hosszú, az észak-perui Amazonas-vidéket a tengerparttal összekötő Norperuano vezeték szeptember közepén sérült meg, és becslések szerint mintegy 2500 tonna kőolaj szivárgott a Cuninico folyóba.

A tiltakozók korábban a folyón alkottak blokádot, hogy a hajóközlekedés feltartásával hívják fel a figyelmet a vízfelszínt beterítő olajszőnyegre és a szivárgás környezetre mért pusztító hatására. Az őslakosok állítása szerint az olajszennyezés miatt két gyerek és egy nő is meghalt.

A Petroperú állami tulajdonú, kőolajforgalmazással foglalkozó céghez tartozó vezeték sérülését a vállalat beszámolói szerint szándékosan okozhatták.

(MTI, Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!