Ferenc pápa Bahreinbe utazott, és felszólalt a halálbüntetés ellen

2022. november 3. – 19:37

Ferenc pápa Bahreinbe utazott, és felszólalt a halálbüntetés ellen
Ferenc pápa bahreini látogatásának első napján – Fotó: Divisione Produzione Fotografica / Vatican Media / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Négynapos bahreini látogatásra érkezett Ferenc pápa, aki első programján, egy állami tisztségviselők és külföldi diplomaták előtt megtartott előadásában felemelte szavát a halálbüntetés ellen, írja az MTI.

Ferenc pápa személyében első alkalommal látogatott katolikus egyházfő a kis öbölmenti muszlim királyságba. Az egyházfő, akiről köztudott, hogy a vallások közötti párbeszéd szószólója, a látogatás nagy részében egy nemzetközi vallásközi konferencián vesz részt, amelynek a címe Bahreini Fórum a Párbeszédért: Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért.

A pápa gépe a Szahír-sivatagban található Aváli város repülőterén szállt le. Az al-Szahír palotában először találkozott Hamad bin Isza Ál Halifa királlyal, majd kora este előadást tartott ott a különféle emberi jogok tiszteletben tartásáról. A halálbüntetés ellen érvelve arról beszélt, hogy mindenki jogát az élethez garantálni kell. Beszélt a vallásszabadságról, az emberek közötti egyenlőségről, a hátrányos megkülönböztetés és az emberijog-sértések felszámolásáról, arról, hogy a vállalásokkal szemben ezeket még sok országban nem sikerült biztosítani.

Bahreinben az uralkodó osztály szunnita muzulmán, és a síita ellenzék, valamint jogvédő szervezetek azzal vádolják a monarchiát, hogy szemet huny sok jogsértés felett. A helyi hatóságok tagadják ezt, a vallásszabadság tekintetében pedig kifejezetten úttörőnek tartják magukat a Közel-Keleten.

„A vallásszabadságot a bahreini alkotmány védi. A monarchia nem tűr el semmilyen diszkriminációt, illetve az emberek etnikai, kulturális vagy vallási alapon történő megosztását, üldözését”

– teszik hozzá.

A pápa pénteken a Muszlim Bölcsek Tanácsa előtt beszél a királyi palota mecsetjében, és találkozik a kairói al-Azhar-mecset nagyimámjával, Ravil Gajnutdinnal, a szunnita muszlimok tekintélyes vallási vezetőjével. Abdul Latif al-Mahmúd sejk, a bahreini Iszlám Ügyek Legfelsőbb Tanácsának egyik tagja úgy nyilatkozott erről a találkozóról, hogy nagy megtiszteltetés az ország számára.

Ferenc pápa szombaton szabadtéri misét mond egy stadionban, amelyre mintegy 28 ezer hívőt várnak, részben a szomszédos muszlim országokból.

A 2013-ban megválasztott Ferenc pápának ez a 39. egyházfői látogatása külföldön, ezen belül a második az Arab-félszigeten, az első a 2019-es emírségekbeli volt. Azelőtt soha pápa nem járt az Arab-félszigeten. Viszont Ferenc már mintegy tíz muszlim országban járt.

Amikor Jorge Bergogliót pápává választották, ő lett az első Dél-Amerikából származó nyugati egyházfő – ezzel együtt pedig a média nagy lelkesedéssel kezdte kutatni a múltját. Elsőként 2013 márciusában írt arról a Gazzetta del Sud nevű olasz lap, hogy a pápa „diákként egy éjszakai klubban dolgozott kidobóként, hogy el tudja tartani magát”. Később pedig a kidobós pletyka önálló életre kelt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!