Készenlétbe helyezték a szerb hadsereget

2022. november 1. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Készenlétbe helyezte a szerb hadsereget Aleksandar Vučić államfő a hadsereg főparancsnokaként, hogy a katonaság minden esetleges feladatra azonnal válaszolni tudjon – közölte Miloš Vučević szerb védelmi miniszter kedden.

A lépésre az adott okot, hogy hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök csak részben és csak rövid időre halasztotta el a koszovói szerbek járműveire vonatkozó rendszámtáblacserét.

A szerb védelmi miniszter közölte: Belgrád nem készül háborúra, de Szerbia nem lehet olyan ország, amely felkészületlenül várja az eseményeket.

Novembertől a Koszovóban élő szerbek nem használhatják tovább a Szerbiában kiadott rendszámtábláikat, hanem koszovóira kell őket cserélniük. A koszovói miniszterelnök eredetileg augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban előbb szeptember elsejére, majd november elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését.

Miloš Vučević miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter a vezérkari főnökkel, Milan Mojsilović tábornokkal együtt kedden látogatást tett a fegyveres erőknél egy hadgyakorlatot megtekintve.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Éppen ezért Szerbia mindeddig nem volt hajlandó elismerni a koszovói dokumentumokat, és követelte azok szerbre cserélését.

A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások, de 2018-ban egy időre megszakadtak. Koszovó függetlenségét elismeri az Egyesült Államok és öt kivételével valamennyi EU-tagállam, számos más ország, köztük Oroszország és Kína viszont nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!