Megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó a határátlépéssel kapcsolatos vitájukban

2022. augusztus 27. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbia és Koszovó megállapodásra jutott a határukon történő átkelés körüli vitában – írja az MTI.

„A koszovói szerbek és minden más állampolgár ezentúl szabadon utazhat Szerbia és Koszovó között személyazonosító okmányával” – jelentette be szombaton Josep Borrell, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A felek között közvetítő Európai Unió garanciákat kapott Albin Kurti koszovói miniszterelnöktől ennek a megállapodásnak a betartására.

Aleksandar Vucic szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő a hét elején folytatott tárgyalást Brüsszelben Borrell közvetítésével. A megállapodásuk szerint Szerbia megszünteti a koszovóiak számára eddig kötelező kilépő és belépő dokumentumokat a határátkeléshez, cserébe Koszovó pedig vállalja, hogy nem vezet be ilyen kötelezettséget a szerbek számára – mondta el Borell.

Josep Borell, az EB kül- és biztonságpolitikai főképviselője – Fotó: Atta Kenare / AFP
Josep Borell, az EB kül- és biztonságpolitikai főképviselője – Fotó: Atta Kenare / AFP

Egyezségre vár még a rendszámtáblákról szóló újra fellángolt vita is. Koszovó nemrég felvetette, hogy szeptembertől a szerb rendszámtáblájú autók nem léphetnének be az országba, és a belépésnél ideiglenes koszovói táblát kellene igényelniük. A tervezett intézkedés hírére a koszovói szerbek úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében, de később eltávolították azokat.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Éppen ezért Szerbia mindeddig nem volt hajlandó elismerni a koszovói dokumentumokat, és követelte azok szerbre cserélését.

A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások, de 2018-ban egy időre meg is szakadtak. Koszovó függetlenségét elismeri az Egyesült Államok és öt kivételével valamennyi EU-tagállam, számos más ország, köztük Oroszország és Kína viszont nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!