Láttam, hogy beszorult középre, hogy nem kap levegőt

2022. október 30. – 08:38

Láttam, hogy beszorult középre, hogy nem kap levegőt
Mentősök dolgoznak a helyszínen – Forrás: Yonhap via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Százötvenháromra nőtt a halottak száma, miután szombaton egy szöuli halloweeni rendezvényen tumultus alakult ki, további százharminchárman megsérültek. A dél-koreai hatóságok szerint az áldozatok kilencven százalékát már azonosították. A fiatalkorúak, akiknél nincs személyazonosító kártya, és a külföldiek azonosítása több időt vesz igénybe, mondták. Az áldozatok között huszonhat külföldi is van, van köztük iráni, norvég, kínai és üzbegisztáni is, a magyar külügy szerint magyarok nincsenek az érintettek között.

Mint egy zsúfolt metró, úgy nézett ki a túlélők szerint a dél-koreai főváros Ithevon városrésze szombat este. „Láttam, hogy az emberek a bal oldalra tartanak, és láttam, hogy egy személy pedig az ellenkező irányba. Így ő beszorult középre, nem tudott kommunikálni, nem kapott levegőt” – mondta egy szemtanú a CNN-nek.

„Nekem szerencsém volt, hogy átjutottam, de egy órával később hallottam, hogy embereket öltek meg. Mert az embereket megtaposták”. A túlélő szerint a helyzet veszélyessége sokakhoz már túl későn jutott el.

Egy másik szemtanú arról beszélt, az emberek lökdösődni kezdtek, sok volt a kiabálás. Voltak, akik épületekre másztak fel, hogy túléljenek. „Ekkor jöttem rá, hogy milyen komoly a helyzet. Azelőtt nem igazán tudtam megmondani. A mentők és a rendőrök általában mindig ott vannak az ilyen nagy eseményeken. Egy rendőr kiabált, de nem igazán tudtuk megmondani, hogy valóban rendőr volt-e, mert olyan sok ember viselt jelmezt.”

Többen még mindig keresik a buliban részt vevő hozzátartozóikat. Egy 19 éves lány a barátjával akart ünnepelni, mielőtt a férfi megkezdte volna a katonai szolgálatát. A lány anyját a barát hívta telefonon, hogy a lánya meghalt, a teste beszorult a többi ember teste alá, és nem tudta őt kihúzni. Az anya azóta a kórházakban keresi a lányát, és várja, hogy valaki hivatalosan mondjon neki valamit.

A CNN szerint a dél-koreai hatóságokhoz helyi idő szerint vasárnap 12 óráig (itteni idő szerint hajnal négyig) legalább 3580 személyt jelentettek be eltűntként.

A szöuli vezetés azt mondta, nyilvános emlékhelyet állítanak a tömegszerencsétlenség áldozatainak. A dél-koreai elnök nemzeti gyászt is hirdetett, ami egészen november 5-ig tart. Az állam az áldozatok temetéseinek költségeit is magára vállalta.

A tömegszerencsétlenség azután történt, hogy több tízezren gyűltek össze a dél-koreai főváros Ithevon városrészében szombat este, hogy megünnepeljék az első maszkmentes halloweent a koronavírus-járvány kitörése óta. A szerencsétlenség kiváltó okát még vizsgálják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!