Az oroszok figyelmeztettek: csökkent a nukleáris küszöb az Európába telepítendő atomfegyverek miatt

2022. október 29. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA állami hírügynökségnek elmondta: az, hogy az Egyesült Államok B61 taktikai nukleáris fegyvereket telepít a NATO európai támaszpontjaira, csökkenti a nukleáris küszöböt, Oroszország pedig a jövőbeli katonai tervezés során figyelembe veszi ezt a lépést.

Az orosz-ukrán háború váltotta ki a legsúlyosabb konfliktust az oroszok és a nyugati országok között az 1962-es kubai rakétaválság óta, ekkor került a két hidegháborús szuperhatalom a történelem során a legközelebb az atomháborúhoz.

Oroszországnak körülbelül 2000 működő taktikai nukleáris fegyvere van, míg az Egyesült Államoknak körülbelül 200, amelynek fele Európában, vagyis Olaszországban, Németországban, Törökországban, Belgiumban és Hollandiában található.

Az Egyesült Államok a NATO zárt ülésén közölte, hogy felgyorsítja a B61 modernizált változatának, a B61-12-nek a szállítását, az új fegyverek decemberben, a tervezettnél több hónappal korábban érkeznek majd meg az európai bázisokra. Többek között ez a felgyorsított intézkedés az, ami nem tetszik az oroszoknak.

A B61-12 a több mint 50 éve szolgálatban lévő ikonikus B61 jelenlegi, elöregedő modelljeit hivatott kiváltani. A gravitációs bomba kisebb teljesítményű nukleáris robbanófejet hordoz, mint sok korábbi változat, de pontosabb, és képes a föld alá is befúródni. „Az Egyesült Államok modernizálja a bombákat, növeli a pontosságukat és csökkenti a nukleáris töltet erejét, vagyis harctéri fegyverekké változtatják őket, és ezzel lejjebb viszi a nukleáris küszöböt” – mondta Grusko.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!