Vizsgálja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, hogy gyártanak-e piszkos bombát az ukránok

2022. október 29. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Megvizsgálja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), hogy mennyi igaz az orosz vádakból, miszerint két ukrán nukleáris helyszínen is piszkos bomba készül. Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója közleményben tudatta: az ügynökséghez írásos kérés érkezett Ukrajnától, hogy ellenőrző csapatokat küldjön ki mindkét helyszínre.

A NAÜ szerint mindkét telephelyet rendszeresen ellenőrzi az ügynökség. „Egy hónappal ezelőtt megvizsgáltuk az egyik szóban forgó helyszínt, és mindent összhangban találtunk Ukrajna biztosítéki nyilatkozataival – mondta Grossi. – Nem találtunk be nem jelentett nukleáris tevékenységre utaló nyomokat.”

A NAÜ a következő napokban készül felkeresni a helyszíneket. Az ilyen biztosítéki látogatások célja az esetleges be nem jelentett nukleáris tevékenységek és anyagok felderítése.

A piszkos bombákról először az oroszok védelmi minisztere, Szergej Szojgu beszélt néhány nappal ezelőtt, majd Vlagyimir Putyin orosz elnök is ezzel vádolta a kijevi vezetést. A piszkos bomba gyakorlatilag nukleáris anyaggal felszerelt robbanószerkezet, amely ugyan nem okoz akkora pusztítást, mint egy atombomba, de szétszórja a radioaktív, mérgező anyagot a környezetében.

(NAÜ)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!