Oroszország kész 500 ezer tonna gabonát ingyen eljuttatni a legszegényebb országokba

2022. október 29. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva


Moszkva szombaton közölte, hogy a következő négy hónapban több százezer tonna gabonát tervez szállítani a legszegényebb országoknak Törökország segítségével.

A TASZSZ hírügynökség Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszterre hivatkozva azt írja, hogy az ENSZ felügyelete alatt létrejött megállapodás keretében exportált élelmiszerszállítmányok fele a nyugati országokban landolt, és mindössze 3%-a jutott el a legszegényebb országokba. A megállapodást még júliusban írták alá, a cél az volt, hogy több millió tonna gabonát jutassanak ki a blokád alá vett ukrán kikötőkből.

Fotó: Aleksander Murzyak / 2022 Anadolu Agency / AFP
Fotó: Aleksander Murzyak / 2022 Anadolu Agency / AFP

„Oroszország mindig is megbízható partner volt és az is marad. Készen állunk arra, hogy ellássuk a világot a szükséges mennyiségű élelmiszerrel, készek vagyunk akár 500 ezer tonna gabonát is ingyenesen eljuttatni a legszegényebb országokba a következő négy hónapban. Ebben segítségünkre van megbízható partnerünk, Törökország is” – mondta Patrusev szombaton a Rosszija-24 tévécsatorna adásában.

A Világélelmezési Program szerint az ukrajnai háború súlyosbította a globális éhínséget, mivel a konfliktus miatt az élelmiszerek, az üzemanyag és a műtrágya ára is megemelkedett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!