Esős, saras időjárás lassítja a katonákat Herszonban

2022. október 29. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna déli részén beköszöntött az az időszak, amit az ukránok „bezdorizzsjának”, az oroszok pedig „raszputyicának” hívnak: ez egy olyan esős, saras időjárást takar, amivel az elmúlt évszázadokban is mindig meggyűlt a katonák baja. Az ilyen típusú időjárás a hadviselést – különösen a támadó hadműveleteket – jelentősen lelassítja.

A déli régióban, Herszon környékén nagyrészt mezőgazdasági területeket találni, ahol a nyílt földeket öntözőcsatornák szelik át, és a hideg, nedves időjárás különösen megnehezíti az ukrán csapatok előrehaladását.

Az ukrán katonai parancsnokság közleménye szerint a rosszul felkészült orosz csapatok nem hoztak magukkal elég meleg ruhát, ami az időjárási körülmények között fosztogatáshoz vezethet.

Kelet-Európa számos területén évente kétszer beköszönt ez a sáros évszak: a tavaszi olvadással és az őszi esőkkel, utóbbi esetben ez a sáros, esős időjárás az első téli fagyok előtt jelentkezik. A katonai műveleteket ez különösen ott veszélyeztetheti, ahol nincs útburkolat, és az utakon is nagy a sár. Ugyanezek a körülmények akadályozták Napóleon oroszországi invázióját 1812-ben, Hitler invázióját a 1941-es támadását a Szovjetunió ellen, és az oroszok Ukrajna elleni támadását az év elején.

(The New York Times)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!