Szijjártó szerint Trump modelljét kellene alkalmazni Ukrajnában

2022. október 28. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump modelljét kellene alkalmazni az ukrajnai háború kapcsán – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban. A tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezett az Egyesült Államokba – írja az MTI.

A magyar külügyminiszter természetesen nem arra megoldási javaslatra gondolt, amit a volt amerikai elnök március elején fogalmazott meg. Donald Trump akkor egy rendezvényen azzal viccelődött: „Fogjuk az F-22-eseinket, kínai zászlót rakunk rájuk, és kibombázzuk a szart is az oroszokból. Aztán azt mondjuk, hogy Kína volt, nem mi voltunk, Kína csinálta, aztán ők elkezdenek harcolni egymással, mi meg hátra dőlünk, és nézzük.”

Szijjártó arra utalt, a közel-keleti béke előmozdítása érdekében a volt amerikai elnök közvetítésével megkötött megállapodások során kulcsfontosságú volt, hogy a szembenálló felek tárgyaljanak egymással. Szerinte az elmúlt évtizedek sikertelen próbálkozásai után Trump nevéhez fűződik az első eredményes kezdeményezés, amely valóban közelebb vitt a közel-keleti békéhez, az amerikai kormány ugyanis el tudta érni, hogy olyan országok építsék újra a kommunikációs csatornáikat, amelyek hosszú évtizedekig nem tárgyaltak egymással, mivel háborúban vagy nagyon súlyos konfliktusban álltak egymással.

„Donald Trump modelljét kellene alkalmazni az ukrajnai háború kapcsán is, tehát orosz-amerikai tárgyalásokra van minél előbb szükség” – szögezte le Szijjártó.

Hozzátette: „Ukrajnában is akkor lesz béke, ha beszélnek egymással azok, akik egymással szemben állnak”. Szijjártó szerint miután az ENSZ Közgyűlésének jelenleg magyar elnöke van, hazánknak is lehetősége van hozzájárulni a szembenálló felek közötti párbeszéd megindításához.

Arról, hogy az orosz-ukrán háború befejezéséhez orosz-amerikai tárgyalásokra lenne szükség már csütörtökön, Buenos Airesben is beszélt a magyar külügyminiszter.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!