Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint rekordmagasan van az üvegházgázok szintje

2022. október 27. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ-hez tartozó Meteorológiai Világszervezet legfrissebb tanulmánya szerint nem történik elégséges lépés azért, hogy kezeljük a Föld éghajlatváltozását. A szervezet felmérése szerint 2021-ben rekord magas szintet ért el a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid légköri koncentrációja. Mindhárom üvegházgáz mennyisége folyamatosan emelkedik, 2020 és 2021 között pedig kifejezetten megnőtt.

A szervezet szerint az fogy az ideje az emberiségnek, hogy féken tudja tartani a globális éghajlatváltozást és felmelegedést. Petteri Taalas főtitkár szerint sürgősen át kell alakítani az energiatermelést, az ipart és a közlekedést, hogy ezt a folyamatot lassítani lehessen. A magas szén-dioxid-kibocsátás az egyik fő okozója az éghajlatváltozásnak és annak, hogy olvadnak a jégsapkák, emelkedik a globális hőmérséklet és emelkedik a tengerszint. Taalas azt is hozzátette, hogy a jelenlegi hőmérséklet-változás akkor is marad még évtizedekig, ha teljesen nullára csökkentjük a kibocsátást.

1990 és 2021 között 50%-kal nőtt a globális szén-dioxid-kibocsátás.

Elsősorban a cementgyártás és a fosszilis tüzelőanyagok égetése okozza a legnagyobb bajt, és az is probléma, hogy a szárazföldi ökoszisztémák és az óceánok egyre kevesebb károsanyag elnyelésére lesznek képesek az idő előrehaladtával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!