Letartóztattak egy egyetemi kutatót Norvégiában, aki a gyanú szerint Oroszországnak kémkedett

2022. október 26. – 06:05

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég biztonsági szolgálatok bejelentették, hogy letartóztattak egy egyetemi oktatót, akit azzal vádolnak, hogy Oroszországnak kémkedett. A Norvég Rendőri Biztonsági Szolgálat (PST) „alapvető nemzeti érdekeket fenyegető veszélyként” azonosította a férfit, akit munkába menet tartóztattak le. A 30-as éveiben járó gyanúsított brazil állampolgárnak és tudományos kutatással foglalkozó személynek adta ki magát, de a hatóságok szerint valójában orosz állampolgár. Moszkva oslói nagykövetsége a helyi médiának azt mondta, hogy nem ismerik a férfi személyazonosságát.

Norvég tisztviselők szerint a férfi 2021 óta a Tromsøi Egyetem kutatójaként dolgozott. Ügyvédje a helyi médiának azt mondta, hogy a férfi tagadja az ellene felhozott vádakat. A PST helyettes vezetője, Hedvig Moe azonban újságíróknak azt mondta, hogy a nyomozók aggódni kezdtek amiatt, hogy a férfi „hálózatot épít és információkat szerezhetett Norvégia politikájáról”. „Még ha ez nem is jelent veszélyt a királyság biztonságára, aggódunk, hogy Oroszország visszaélhet vele” – tette hozzá Hedvig Moe.

Azt nem közölte, hogy pontosan mi vezetett a letartóztatáshoz, csupán annyit mondott, hogy „ez volt a megfelelő időpont ahhoz, hogy leállítsuk azt a tevékenységet, amelyben részt vett”. A bíróság elrendelte, hogy a férfit négy hétig tartsák fogva.

A hatóságok úgy vélik, hogy a gyanúsított egy olyan program részeként dolgozott Norvégiában, amelyet a KGB még a hidegháború idején dolgozott ki, majd az utóbbi években Vlagyimir Putyin elnök élesztett újjá. A program keretében az orosz hírszerző ügynökségek hamis személyazonosságokat hoznak létre a kémek számára, mielőtt külföldre küldik őket.

„Ezek az ügynökök jellemzően olyan megfigyelők, akik ügynököket toboroznak a későbbiekre, és előkészítik a terepet más kémek számára, hogy hagyományos hírszerzési munkát végezzenek” – mondta Moe. „Ez egy hosszú távú projekt. Sok pénzbe kerül. Csak a nagyobb állami szervek használják őket, és köztudott, hogy Oroszország a múltban is használt ilyeneket”.

A férfit hivatalosan nem azonosították, de a helyi média arról számolt be, hogy a közösségi média fiókjai szerint 2018-ban a Calgary Egyetemen működő Katonai, Biztonsági és Stratégiai Tanulmányok Központjában (CMSS) szerzett mesterdiplomát. Tavaly decemberben érkezett Norvégiába, hogy egy olyan kutatócsoportban dolgozzon, amely a norvég kormányszervekkel együttműködve a „sarkvidéki Norvégiához” kapcsolódó „hibrid fenyegetésekkel” foglalkozott.

„Először tavaly ősszel lépett kapcsolatba velem... Úgy értékeltük őt, mint más kutatókat. Az egyik referenciája egy professzor volt, akit nagyon jól ismertem. (…) Igazán kedves fickó volt, aki nagyon jól végezte a munkáját. Semmi okunk nem volt arra, gyanakodjunk rá” – mondta Gunhild Hoogensen Gjoerv, a Tromsøi Egyetem professzora. A Guardiannek elmondta, hogy bár a férfi nem férhetett hozzá titkos információkhoz, de „betekintést nyert azokba a vitákba, amelyeket a biztonságról folytattak”.

Az elmúlt hetekben a norvég biztonsági szolgálatok több orosz állampolgárt tartóztattak le, akiket azzal vádoltak, hogy Oroszországnak kémkednek. Nyolc embert tartóztattak le, mert drónokat reptettek kritikus infrastruktúrák közelében, vagy mert fényképeket készítettek ezekről a helyekről. Az országot aggasztják a kritikus olaj- és gázinfrastruktúra közelében észlelt drónok.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!