Brit hírszerzés: Szabotőrök rongálták meg az Oroszországot és Belarusz déli részét összekötő vasútvonalat

2022. október 26. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Október 24-én az oroszországi Belgorodi terület kormányzója bejelentette, hogy robbanószerkezet rongálta meg a vasútvonalat Novozibkov város közelében, mintegy 15 km-re az orosz-belarusz határtól. Ez a vonal a fő vasúti összeköttetés Oroszország és Belarusz déli része között – áll a brit védelmi minisztérium szerdán közzétett hírszerzési jelentésében.

Az incidensért az „Állítsátok meg a vagonokat” (STW) nevű orosz háborúellenes gerillacsoport vállalta a felelősséget. Június óta ez már legalább a hatodik szabotázscselekmény az orosz vasúti infrastruktúra ellen, amelyet az STW bejelentett. Az orosz hatóságok korábban már lecsaptak az STW online jelenlétére.

A jelentés szerint mind Oroszországban, mind Belaruszban egyre gyakoribbak a vasútvonalak elleni támadások. Az orosz hadsereg elsősorban a vasúti szállításra támaszkodik az Ukrajnába irányuló erők bevetése során, de mivel a több mint 33 ezer kilométer hosszú hálózat nagy része elszigetelt területeken halad át, a rendszert rendkívül nehéz biztosítani a fenyegetésekkel szemben.


Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!