Felavatták a turul helyén elhelyezett ukrán címert a munkácsi várban

2022. október 25. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Felavatták a Turul-emlékmű talapzatán elhelyezett ukrán címert a munkácsi várban – vette észre a 444 a Kárpátalja oldalán. Mint korábban megírtuk, a munkácsi városi tanács október 13-án fogadta el a Turul-emlékmű eltávolításáról, az ukrán címer kihelyezéséről szóló határozatot. A turult még aznap, a döntést követő pár órán belül eltávolították.

Az ukrán címert kedden ünnepélyes keretek között avatták fel, amiről Andrij Baloga, Munkács polgármestere a Facebook-oldalán számolt be. Mint posztjában írja,

„ma földünkön az új Ukrajna történelme készül – erős és törhetetlen. Mindazok keze által jött létre, akik a szabadságunkért, a jövőnkért, a földjükön való élet jogáért harcolnak. … Tudassák a barátokkal, és elsősorban Ukrajna ellenségeivel, hogy annyi veszteség és szenvedés után, amit a földünkre hoztak az orosz megszállók – Ukrajna egységesebb, mint valaha. Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek! Ukrajna győzni fog!”

A munkácsi várra 1896-ban került fel a turul, egy 33 méter magas oszlopon. Ezt a csehszlovák hatóságok 1924-ben lebontották, miután a trianoni döntéssel Kárpátalja Csehszlovákia része lett. A szobrot végül – már a Szovjetunióhoz tartozó Kárpátalján – 1945 után a szovjetek olvasztották be. A város egyik jelképének számító turulszobor Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban. A Munkácsi Történelmi Múzeumot a szobor levételére utasító határozat nem volt egészen váratlan, hiszen a városi tanács már 2018-ban pályázatot hirdetett, hogy a turul helyére Ukrajna címere kerüljön.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a turulszobor eltávolítását. Potápi Árpád János közleményt adott ki, amelyben sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket.

Gulyás Gergely kancellária miniszter a múlt szombati Kormányinfón azt mondta, egyértelműen magyarellenesnek és a nemzeti kisebbségek jogérvényesítésével ellentétesnek tartja az akciót. Mint mondta, „az ukrajnai turulszobor ledöntése magyarellenes akció, amit a kormány elfogadhatatlannak tart. Ha Ukrajna célja az – akiket eddig minden eszközzel támogattak –, hogy Európához közelítsen, az a nemzetiségi, kisebbségek jogának érvényesítését is jelenti”.

Helyszíni riportunkban azt írtuk, hogy a történet értelmezhető a feszült magyar–ukrán kormányzati kapcsolatok keretében – miután az Oroszországot sújtó szankciók miatt Brüsszelt kritizáló, a NATO-fegyverszállításokat nem támogató Orbán Viktor kormánya Kijev szerint rengeteg gesztust tett Moszkvának –, de lehet helyi politikai csatározás része is, amelyben kapóra jön a kormányközi szinten észrevehető turultalanítás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!