Béketárgyalásokat sürgetett a NATO és Oroszország között, aztán lemondott a román védelmi miniszter

2022. október 24. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Vasile Dincu román védelmi miniszter hétfőn, aki azt követően került Romániában bírálatok középpontjába, hogy béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében a NATO és Oroszország között.

A szociáldemokrata politikus Facebook-bejegyzésben közölte: levélben értesítette döntéséről Nicolae Ciucát, a nagykoalíciós kormány liberális miniszterelnökét. Arra hivatkozott, hogy nem tud együttműködni Klaus Iohannis államfővel, a román fegyveres erők főparancsnokával, távozására pedig szerinte azért van szükség, hogy semmi se akadályozza a védelmi minisztérium és a hadsereg optimális működését, írja az MTI.

A Transtelex azt írta a történtekről, hogy Dincu távozása gyakorlatilag borítékolható volt. A miniszter szembe menve a román külpolitika hivatalos álláspontjával október 8-án kijelentette, hogy a nagyhatalmaknak tárgyalniuk kell, mert „az ukrajnai politikai osztály nem engedheti meg magának (...) a területek elvesztését”. A védelmi tárca vezetője olyan körülmények között vetette fel a béketárgyalások lehetőségét, amikor a NATO, az Amerikai Egyesült Államok és az EU sem szorgalmazza egyelőre ezt.

„Ez nem a kormány álláspontja, ezt nagyon világossá kell tennünk” – nyomatékosította a román miniszterelnök később, amikor újságírók arról kérdezték, hogy szóba jöhet-e a védelmi miniszter leváltása a nyilatkozata miatt. Klaus Iohannis államfő kedden még azt mondta, Ukrajna majd eldönti, mikor, hogyan és mit tárgyal a háborúról, és hozzátette, hogy egyes romániai politikusoknak gyakrabban kellene tájékozódniuk az ország és az Európai Unió hivatalos álláspontjáról.

Dîncu védelmi minisztertől még a saját pártja is elhatárolódott. Marcel Ciolacu PSD-elnök arról beszélt, hogy a tárcavezető hibázott.

Magyarországon egyébként nem szokatlan ez a narratíva: maga a miniszterelnök beszélt arról nemrég Berlinben, hogy szerinte az ukrajnai háborúban a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!