A TikTok cáfolja, hogy az alkalmazást amerikai emberek nyomonkövetésére használnák

2022. október 21. – 13:14

A TikTok cáfolja, hogy az alkalmazást amerikai emberek nyomonkövetésére használnák
Fotó: Jonathan Raa / NurPhoto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A TikTok cáfolta a Fobes magazin tényfeltáró cikkét, amely szerint anyavállalatának, a ByteDance-nek kínai székhelyű csapata azt tervezte volna, hogy az alkalmazást az amerikai állampolgárok tartózkodási helyének nyomon követésére használják.

A TikTok a Twitteren közölte pénteken, hogy soha nem használták az alkalmazást az amerikai kormány, aktivisták, közéleti személyiségek és újságírók „megcélzására”. A cég azt is állítja, hogy nem gyűjt helyadatokat az amerikai felhasználóktól. A nyilatkozatokkal a cég a Forbes egyik cikkére reagált, amely szerint az adatokhoz a felhasználók tudta vagy beleegyezése nélkül fértek hozzá.

Az amerikai üzleti magazin a cikkben dokumentumokra hivatkozva írja, hogy a ByteDance aktívan monitorozta jelenlegi és korábbi alkalmazottjait, hogy így szűrje ki az esetleges kötelességszegéseket. Arról nincs információ, hogy pontosan milyen tevékenységekre terjedt ki a megfigyelés, de annyi kiderült, hogy a pekingi központból irányított megfigyelő csapat legalább két alkalommal tervezte helyadatok begyűjtését egy amerikai állampolgártól.

A TikTok kommunikációs csapata több tweetben reagált a cikkre, felróják, hogy hiányzik belőle „a tényszerűség és az etikus újságírói magatartás”. Azt is nehezményezik, hogy a Forbes a cikkben nem idézte nyilatkozatunknak azt a részét, amely cáfolta alapvető állításuk valóságtartalmát. A kihagyott szövegrész felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a TikTok nem gyűjt pontos GPS-helyadatokat az amerikai felhasználóktól, vagyis az alkalmazás „nem tudja megfigyelni az amerikai felhasználókat a cikk által sugallt módon”. A BBC arra kérte a Forbes-ot, hogy reagáljon: „Megbízunk a forrásainkban, és kiállunk a cikkünk mellett” – válaszolták.

A TikTok 27 közben millió font bírsággal néz szembe az Egyesült Királyságban, mert a vádak szerint nem védi meg az alkalmazást használó gyerekek magánéletét. A múlt hónapban az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatala megállapította, hogy a TikTok megfelelő hozzájárulás nélkül dolgozta fel a 13 év alattiak adatait. Azt is jelezték ugyanakkor, hogy a végső következtetéseket az ügyben még le kell vonni.

2020-ban az amerikai kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elrendelte, hogy a ByteDance adja el a TikTok amerikai ágát, mivel attól tartott, hogy a felhasználók adatait a cég átadhatja a kínai kormánynak. A TikTok erre azt a választ adta, hogy idén júniusban áttelepítette az amerikai felhasználók adatait az Oracle austini központjában lévő szervereire.

A TikTok a világ leggyorsabban növekvő közösségi média alkalmazása, amelyet több mint 3.9 milliárd alkalommal töltöttek le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!