Pekingben szigorítanak a korlátozásokon, négyszeresére nőtt a koronavírusos esetek száma

2022. október 20. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt néhány hétben megnégyszereződött a koronavírus-fertőzöttek száma Pekingben, ezért a hatóságok szigorítottak a korlátozásokon és megerősítették az ellenőrzéseket. A fertőzöttek száma éppen akkor ugrott meg jelentősen, amikor a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusa elkezdődött.

A 21 milliós város csütörtökön 18 új, helyben terjedő megbetegedést jelentett, ezzel 197-re nőtt az elmúlt 10 nap összesített fertőzési mutatója. Ez négyszer több, mint az előző 10 napos időszakban észlelt 49 fertőzött. Bár ezek a számok jelentősen elmaradnak sok másik ország (köztük Magyarország) statisztikájához képest, Kínában komolyan veszik a célt, hogy egyáltalán ne legyen koronavírusos fertőzött az országban, ezért az intézkedések nagyon szigorúak. Különösen úgy, hogy a kommunista párt kongresszusát is most tartják, amelyen várhatóan megerősítik, hogy Hszi Csin-ping pártfőtitkár harmadik ciklusban is az ország vezetője lesz.

A pekingi egészségügyi hatóságok szigorúbb szűréseket vezettek be, és néhány olyan lakóközösségben, ahol felmerült a megbetegedések gyanúja, három napos zárlatot rendeltek el. Ez meghosszabbítható, ha újabb fertőzéseket észlelnek.

Kína zéró-covid hozzáállása egyre nagyobb ellenállást vált ki, sokan a gazdaság miatt is aggódnak. A mostani intézkedésekből egyértelműnek látszik, hogy a kormány nem kíván lazítani az intézkedéseken. Hszi Csin-ping szerint azért ilyen szigorúak a szabályok, mert az emberek életét helyezik előtérbe.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!