Kigyulladt egy németországi ukrán menekültszálló, a tűzoltóság szerint gyújtogatás történt

2022. október 20. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy lakót és három alkalmazottat kellett kimenteni egy ukrán menekültszállóból Németország északkeleti részén, miután szerda késő este kigyulladt az épület. A tűzoltóság szerint a tüzet szándékos gyújtogatás okozhatta. Senki sem sérült meg, a menekülteket más szállásokra szállították, írja a Guardian.

Tűzoltók oltják a Groß Strömkendorfban található menekültszállóban keletkezett tüzet 2022. október 20-án Fotó: Jens Buttner, Nicole Buchmann / DPA / AFP Tűzoltók oltják a Groß Strömkendorfban található menekültszállóban keletkezett tüzet 2022. október 20-án Fotó: Jens Buttner, Nicole Buchmann / DPA / AFP
Tűzoltók oltják a Groß Strömkendorfban található menekültszállóban keletkezett tüzet 2022. október 20-án Fotó: Jens Buttner, Nicole Buchmann / DPA / AFP
Tűzoltók oltják a Groß Strömkendorfban található menekültszállóban keletkezett tüzet 2022. október 20-án Fotó: Jens Buttner, Nicole Buchmann / DPA / AFP

A tűzoltókat szerdán este 21:20-kor riasztották a Groß Strömkendorfban található nádtetős épülethez. A ukrán menekülteket, akik akkor a szálláson tartózkodtak, sértetlenül menekítették ki. A tűzoltók közölték, a bizonyítékok alapján szándékos gyújtogatás történhetett, az ügyben rendőrség is nyomoz.

A rendőrség az előző hétvégén már járt a menekültszállón, miután az épület előtti táblán lévő vöröskeresztes logót ismeretlenek horogkeresztre emlékeztető falfirkával firkálták össze.

„Egy dolognak mindenki számára világosnak kell lennie: a háború elől menekülő embereknek szükségük van a védelmünkre és támogatásunkra. Nem tűrjük az uszítást és az erőszakot” – nyilatkozta Manuela Schwesig, Mecklenburg-Pomeránia tartomány kormányzója. A tűzvész hírére Nancy Faeser német belügyminiszter is elborzadását fejezte ki. „Ha a gyújtogatás beigazolódik, akkor ez embertelen bűncselekmény, amely ellen a legnagyobb szigorral fogunk fellépni” - írta a Twitteren.

Február vége óta több mint egymillió ukrajnai menekült, többségükben nők és gyerekek érkeztek Németországba védelmet keresve.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!