Egekbe szökött a hadifelszerelések ára Oroszországban, amit a besorozott katonáknak kell kifizetniük

2022. október 20. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Január óta az egekbe szökött a hadifelszerelések ára Oroszországban, amit azonban nem a hadsereg, hanem a sorkatonák és családjaik fizetnek meg – írja az orosz ellenzéki lap, a Medúza.

A lap Ljudmila Naruszova orosz szenátor a Föderációs Tanács előtti felszólalását idézve azt írja, többek között a golyóálló mellény ára is a januári ár hússzorosára emelkedett.

„Az ötös fokozatú golyóálló mellény, amely tavaly januárban 7000 rubelbe került, most 135 000 rubelbe kerül” – mondta Naruszova. Hozzátette, ki kellene deríteni, hogy az orosz gyártók miért nem közvetlenül a hadseregnek szállítják a katonai felszerelést, hanem piaci áron adják el a fogyasztóknak – tehát a katonáknak.

Naruszova elmondta, a moszkvai toborzóirodákban beszélgetett a besorozott katonák szüleivel, akik arról panaszkodtak neki, hogy „úgy küldik el a gyerekeiket a frontra, mintha nyári táborba mennének”, ők pakolnak nekik alsóneműt, meleg ruhát és konzerveket is. Korábban beszámoltunk arról is, hogy a mozgósított katonáknak a saját egészségügyi csomagjukról is maguknak kell gondoskodniuk.

A Föderációs Tanács elnöke felkérte a szakbizottságokat, hogy vizsgálják meg az egekbe szökő árakat. Ugyanezen a tanácsülésen Olga Kovitidi szenátor rámutatott, hogy a tanács már beszélt a trösztellenes felügyelettel (FAS), ők viszont azt válaszolták, ez a kérdés nem tartozik a hatáskörükbe.

Október elején a FAS közölte, hogy a hadifelszerelések áraival kapcsolatos árdrágításokat fedezett fel. A főügyészség akkor figyelmeztette a kereskedőket, hogy ne próbálják meg korlátozni a hadsereg ellátását az áremelkedés ösztönzése érdekében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!