Az összes finn párt támogatja, hogy kerítést építsenek a finn–orosz határ egyes szakaszaira

2022. október 20. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

Kormánypárti és ellenzéki politikusok is támogatják Finnországban, hogy kerítést építsenek az 1340 kilométeres orosz határ egyes szakaszaira – írja a Guardian. Kedd este Sanna Marin miniszterelnök és az összes nagyobb párt képviselőinek találkozóján erősítették meg a finn határőrség által a múlt hónapban javasolt tervek támogatását.

A határőrség múlt hónapban tett előterjesztést egy több méter magas, szögesdróttal, biztonsági kamerákkal és egyéb berendezésekkel ellátott kerítés építésére. Ez a teljes határ 20 százalékát érintené, elsősorban a délkeleti részeken. Becslések szerint négy évbe telne felépíteni a kerítést, ami több százmillió euróba kerülne.

Helsinkit egyre jobban aggasztja, hogy az Oroszországgal közös, 1340 km-es keleti határán (az európai uniós tagállamok közül Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal) nagyszámú illegális határátlépés történhet, miután Moszkva elrendelte a részleges mozgósítást. A finn külügyminiszter elmondása szerint eddig 40 ezer orosz menedékkérő érkezett az országba, akik részben továbbutaztak vagy hazamentek. A miniszter szerint a bíróságok dolga lesz eldönteni, hogy jogosult-e védelemre az, aki nem akar részt venni az ukrajnai háborúban.

A kerítés azokat a területeket védené, amelyeket az Oroszországból érkező nagyarányú migráció potenciális kockázatának minősítettek, főként Finnország délkeleti részén, ahol a legnagyobb forgalom halad át a határon.

„Egyetértettünk abban, hogy erre szükség van – nyilatkozta Marin a találkozó után. – Most a kormány a konkrét javaslatokat fogja a parlament elé terjeszteni, a kísérleti szakasz finanszírozásáról a jövő hónap elejéig dönthet a parlament.”

Eközben a finn külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a késlekedés Finnország NATO-csatlakozási kérelmének ratifikálásában veszélyezteti az egész északi régió biztonságát. A NATO-tagállamok közül Törökország és Magyarország még nem ratifikálta Finnország és Svédország közös NATO-csatlakozási kérelmét. Törökország azt követeli, hogy mindkét ország adja ki Törökországnak az Ankara által kurd terroristáknak tartott személyeket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!