Terrorcselekménynek minősítették a pozsonyi lövöldözést, a támadónak hosszú listája volt a kiszemelt célpontjairól

2022. október 19. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Október 13-án egy férfi tüzet nyitott Pozsony belvárosában, a Tepláreň nevű melegbár előtt. A 19 éves támadó agyonlőtt egy 26 és egy 23 éves férfit, és súlyosan megsebesített egy 28 éves nőt, majd elmenekült a helyszínről. A rendőrség csütörtökön holtan találta a feltételezett gyilkost, öngyilkos lett. A hatóságok szerint az elkövető elsődleges célpontja a miniszterelnök volt, járt is a háza előtt, mielőtt a Tepláreňhez ment volna. A szlovák hatóságok hétfőn közölték, terrorcselekménynek tekintik a lövöldözést, írja az MTI.

A főügyészi hivatal szóvivője, Jana Tokolyova elmondta, a terrorcselekmény nyilvános helyeslése is terrorcselekménynek számít, és háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elkövető Eduard Heger szlovák miniszterelnök háza előtt is fotózkodott. A pozsonyi lövöldöző több kiszemelt célpontja előtt is készített képeket a támadás előtti hetekben, a képeket a közösségi oldalára is feltöltötte. Azt állította, hogy hosszú listája van a lehetséges célpontokról, azonban ezt nem hozta nyilvánosságra.

Virágokat helyeznek el a pozsonyi Tepláreň bár előtt, ahol két férfit lőtt agyon egy fegyveres 2022. október 12-én – Fotó: Vladimir Simicek / AFP
Virágokat helyeznek el a pozsonyi Tepláreň bár előtt, ahol két férfit lőtt agyon egy fegyveres 2022. október 12-én – Fotó: Vladimir Simicek / AFP

A Denník N magyar nyelvű újságja, a Napunk a rendőrség tájékoztatása alapján arról is beszámolt, hogy a miniszterelnök mellett ellenzéki és koalíciós politikusok, valamint egy újságíró is szerepelt a férfi listáján. A rendőrség szerint a támadó elsődleges célpontja a miniszterelnök volt, járt is a házánál, mielőtt a Tepláreň felé indult volna, de nem találta otthon, ezért nem tudta végrehajtani a kormányfő elleni – a rendőrség szerint gondosan megtervezett – támadást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!