A szlovák kormányfő is rajta lehetett a pozsonyi lövöldöző halállistáján

2022. október 13. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Eduard Heger szlovák miniszterelnök háza előtt is fotózkodott a férfi, aki szerda este két vendéget is lelőtt egy pozsonyi melegbárban, írja a Denník N magyar nyelvű újságja, a Napunk. A kormányfő maga ismerte el egy sajtótájékoztatón, hogy a Vár úti támadó az ő pozsonyhidegkúti lakhelye előtt is készített képeket.

Eduard Heger, Szlovákia kormányfője – Fotó: Joe Klamar / AFP
Eduard Heger, Szlovákia kormányfője – Fotó: Joe Klamar / AFP

Ez azért lényeges, mert a pozsonyi lövöldöző több kiszemelt célpontja előtt is fotózkodott az elmúlt hetekben. Azt állította, hogy van egy hosszú listája a lehetséges célpontokról, azonban ezt nem hozta nyilvánosságra. „Ha túlélem az első napot, nem akarom, hogy a többi célpontom megtudja, hogy rajta vannak a listán” – érvelt a férfi. A lövöldözőt csütörtök reggel holtan találta a rendőrség.

A támadó, aki szerdán a Tepláreň bár közelében lelőtt két embert, augusztus 15-én posztolt fotókat Heger társasházáról. A fotókat ugyanazon a napon publikálta Twitteren, mint amikor a Tepláreň és a Chábád Zsidó Központ előtt készült fotókat posztolta.

Sajtótájékoztatóján a szlovák miniszterelnök elítélte a lövöldözést, és felszólított a társadalomban lévő gyűlölet megállítására. Arra a kérdésre, hogy a saját életét félti-e, azt válaszolta, hogy nem:

„Nem aggódom, mert tisztában vagyok azzal, hogy milyen nehéz időket élünk. Épp ellenkezőleg, és ettől még őszintébb a felhívásom. Nem a saját életemért való aggódás miatt, hanem attól a vágytól vezérelve, hogy milyen legyen Szlovákia”

– mondta Heger.

Mint írtuk, két ember meghalt Pozsony belvárosában, miután egy férfi szerda este 7 órakor tüzet nyitott a Zámocká utcában. Az elkövető a Tepláreň nevű melegbárban lövöldözött, az ott dolgozó egyik pincérnő is megsérült, őt kórházba szállították. Mindkét áldozat 30 év alatti férfi.

A rendőrség csütörtök reggel holtan talált rá a lövöldözőre. „A rendőrség ma reggel holtan talált rá az elkövetőre. Jelenleg is folyik a nyomozás, amint lehetséges lesz, bővebb tájékoztatással szolgálunk” – írta Facebook-oldalán a szlovák rendőrség. A Denník N magyar nyelvű újságja, a Napunk beszámolója szerint az elkövető órákkal a lövöldözés előtt zsidó- és LMBTQ-ellenes kiáltványt tett közzé a Twitteren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!