Megrázta Franciaországot a párizsi kislány meggyilkolása, és újra felszínre hozta a bevándorlás körüli vitákat

Legfontosabb

2022. október 19. – 17:32

Megrázta Franciaországot a párizsi kislány meggyilkolása, és újra felszínre hozta a bevándorlás körüli vitákat
Virágok Lola lakóhelyének kapujában – Fotó: Chesnot / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Rejtélyes gyerekgyilkosság rázta meg Párizst az elmúlt napokban. Lola, egy 12 éves kislány pénteken elindult haza az iskolából, ám végül soha nem érkezett meg, pedig nagyjából négy perces útra volt csak az otthonától. Amikor észrevették, hogy a kislány késik, a szülei szinte azonnal értesítették a rendőrséget, és egyből megindult a keresés. Este fél 12-kor találták meg a gyerek holttestét, épp amellett a háztömb mellett, ahol a szüleivel élt.

Az ügyben nagyon gyorsan halad a nyomozás, már másnap őrizetbe vettek egy 24 éves nőt, akit többek között gyilkossággal és kínzással gyanúsítanak. Azonban még vannak kérdések is, a bizarr részletekre, és egyáltalán az indítékra pedig még nincs világos magyarázat. Mindeközben a nyilvánosságban elindult a bűnbakkeresés, ami hamar a bevándorlás kérdésére futott ki, a parlamentben is vita robbant ki, miután a gyilkossággal gyanúsított nőről kiderült, hogy algériai bevándorló, akit korábban az ország elhagyására utasítottak.

A háztömbig eljutott, a lakásig már nem

Lola tulajdonképpen átlagos 12 éves volt. Az ismerősei szerint inkább gyerek még, mint kiskamasz. Gyerekarcú szőke kislány volt, gimnasztikázott, és a lakóhelyétől nagyjából 100 méterre fekvő Georges Brassens középiskolában volt kisgimnazista. Édesapja annak a háznak volt a gondnoka, ahol családjával laktak. Lola pénteken nagyjából 3 órakor jött el az iskolából, de az otthonába végül soha nem érkezett meg.

Lola szülei hamar keresni kezdték a kislányukat. Az édesapa elindult a fényképével a helyi boltosokhoz kérdezősködni, az édesanya aztán bement a rendőrségre, és elkezdődött a nyomozás. Nagyjából 8 órával a kislány eltűnése után a hatóságok bejelentést kaptak egy hajléktalan férfitól, hogy találtak egy műanyag ládát egy holttesttel annak a háznak a belső udvarán, ahol a család lakott. A holttest Loláé volt.

A rendőrség – Lola gondnok édesapjának segítségével – előszedte a ház biztonsági kameráinak felvételeit, amelyekről kiderült, hogy

a gyerek házon belül volt, miközben keresték.

A biztonsági kamera tanúsága szerint a kislány 15 perccel azután, hogy elindult az iskolából, beért a lakóépületbe, de nem egyedül: egy fiatal nő kísérte, aki aztán délután 5 körül hagyta csak el a házat, nagy csomagokkal a kezében.

A Dahbia B. néven megnevezett fiatal nő részben vallomást tett, de a francia közmédia szerint zavarosan mondta el, hogy mi történt, hol tagadta, hol beismerte a történteket. A csatorna tudomása szerint a gyereket a fiatal nő a háztömbben élő nővérének lakására vitte. A 24 éves nő ezután kényszerítette a kislányt, hogy zuhanyozzon le, majd „szexuális jellegű erőszakos támadást” követett el ellene, és más módon is bántalmazta, aminek következtében a gyerek életét veszítette.

A boncolás szerint Lola megfulladt, de a nemi területeken nem volt jelen traumás elváltozás, így nem teljesen világos, hogy mit jelent a szexuális jellegű támadás. A kislány kezeit összekötözték, a nyakát összevagdosták – de nem halálos sebeket ejtettek rajta –, talpára pedig a 0 és az 1 számokat írták.

Lola Daviet – Fotó: Delphine Daviet / Getty Images
Lola Daviet – Fotó: Delphine Daviet / Getty Images

Dahbia ezután egy nem átlátszó műanyag gurulós ládába tette a kislány holttestét, majd egy ideig azzal volt látható a ház körül. A nőt délután 5 körül vette fel először a biztonsági kamera, ahogy csomagokkal kimegy az épületből. A szemtanúk szerint a környéken járkált a csomagokkal, zavarodottan viselkedett, idegesen telefonált, és még egy furgont is megállított, hogy segítsen neki elszállítani a csomagjait.

A források eltérően számolnak be arról, hogy a történet ezen pontján pontosan mi történt. A Le Figaro szerint egy férfi azt mondta a rendőröknek, hogy a nő pénzt ajánlott neki egy bőrönd áthelyezéséhez. Az is biztos, hogy képbe került Dahbia régi ismerőse, egy 43 éves férfi. Ő a feltételezések szerint fuvart ajánlott a nőnek, és a bőröndjeivel és a műanyag ládával a saját, Párizshoz közeli otthonába vitte. Két órával később viszont taxit hívott neki, és visszavitette Dahbiát Párizsba, a ládával együtt.

A BBC azt írtja, hogy a bejelentések szerint a nő és a nővére zajosan veszekedett egymással, Dahbia pedig már csomag nélkül távozott az épületből. A ládát valamikor végülis a háztömbön kívül hagyta az ingatlanon, ahol a hajléktalan megtalálta.

A francia lapok szerint az este folyamán Dahbia többekkel is találkozott mielőtt másnap, szombat reggel őrizetbe vették Párizs Bois-Colombes városrészében. Rajta kívül több embert is bevitt, majd szabadon engedett a rendőrség. Közöttük volt például az a férfi, aki befogadta a fiatal nőt az otthonába, és akinél szombat reggel megtalálták, valamint Dahbia B. nővére is. A nő 43 éves ismerősét, aki a gyanú szerint segédkezni akart a holttest elrejtésében, szintén őrizetbe vették, és őt meg is gyanúsították, amiért segített a nőnek.

Miért ölne meg egy 24 éves nő egy kislányt?

A pontos történtek körül is sok még tehát a kérdőjel, de egyelőre azt sem tudni, hogy a nő pontosan milyen indíttatásból ölhette meg Lolát. A TF1 egy nyomozásra rálátó forrásra hivatkozva azt írta, hogy Dahbia B. nem volt büntetett előéletű, bár ismert volt a rendőrség előtt: 2018-ban azért került a hatóságok látókörébe, mert

családon belüli erőszak áldozata volt.

A nő 2016-ban, nagyjából 18 évesen legálisan, diákvízummal érkezett Franciaország területére. Idén augusztus 21-én előállították a párizsi repülőtéren, mert nem volt tartózkodási engedélye. Miután nem bűntett előéletű, az eljárásrendnek megfelelően ezzel együtt felszólították, hogy egy hónapon belül hagyja el Franciaország területét. Ezt nem tette meg, Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter viszont kedden azt mondta, az egyelőre nem világos, hogy akkoriban fellebbezett-e a döntés ellen.

A történtekkel párhuzamosan elkezdett terjedni, hogy a fiatal nő el akarta adni a kislány szerveit. A BBC által idézett egyik szemtanú szerint a nő pénzt ajánlott annak, aki segít neki egy „szervkereskedelmi” ügyben. A nyomozáshoz közel álló források szerint a gyilkosság lehetséges indítéka a Dahbia és Lola anyja közötti vita volt. Lola anyja ugyanis korábban nem engedte be a nőt a házba, amikor az a nővéréhez érkezett.

Dahbia B. a biztonsági kamera felvételén – Fotó: Francia rendőrség
Dahbia B. a biztonsági kamera felvételén – Fotó: Francia rendőrség

A BBC szerint a rendőrség nem hiszi, hogy a szervkereskedelmi verzióról volna szó, szerintük a nő pszichés problémáktól szenved. A nő ügyvédei nem nagyon nyilatkoztak, de elítélték a helyiek között keringő szóbeszédeket, és tagadták, hogy szervkereskedelemről vagy rituális gyilkosságról lett volna szó.

A gyanúsított nő most egy szigorúan őrzött börtönben van, és várja, hogy pszichológiai vizsgálatnak vessék alá. A rendőrség Dahbia B.-t 15 év alatti kiskorú megerőszakolásával, kínzással, illetve különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja.

Egész Franciaországot sokkolták a történtek

A gyerekgyilkosság egész Franciaországot felkavarta. Lola iskolájában különösen mélyen érintett mindenkit az eset. Az iskolát meglátogatta Pap Ndiaye oktatási miniszter, valamint Anne Hidalgo, Párizs polgármestere, és pszichológusok foglalkoznak a gyerekekkel. A Le Parisiennek beszámoló szülők szerint a gyerekek zaklatottak, nem alszanak jól, és már az edzésre is félnek elmenni egyedül.

A leginkább talán mégis a francia szülőket rémítette meg az eset. Ha egy 100 méteres hazaúton ilyen veszélybe kerülhet egy gyerek, akkor vajon milyen kockázatnak van kitéve az az iskolás, aki hosszabb úton közlekedik egyedül – fordulhat meg minden szülő fejében. „Nem bízhatunk senkiben a környékünkön. Nagyon féltem a gyerekeimet” – mondta egy kétgyermekes apa a Le Parisiennek. Egy másik nő azt mondta, hogy hétfő reggel inkább néhány méterről követte a fiát az iskolába vezető úton, annyira aggódott.

Az érintett 19. kerület polgármestere, François Dagnaud igyekezett eloszlatni az ott élő szülők félelmeit. „A lényeg, hogy a gyanúsítottat letartóztassák, ne mászkáljon egy pszichopata ennek a kerületnek az amúgy csendes utcáin” – mondta a polgármester, aki egyébként 3 éves kora óta ismerte Lolát, mert a szüleivel jó barátságban volt. A környék lakóinak pszichológiai segítséget is nyújt az önkormányzat „mert az indulatok a tetőfokra hágtak.”

Fellángoltak a viták a bevándorlásról

Az ügynek komoly politikai vetülete is lett, főleg azután, hogy kiderült: egy bevándorló nő a gyilkos. Emmanuel Macron az elnöki hivatalban, az Élysée-palotában fogadta Lola szüleit, hogy a támogatásáról biztosítsa őket az ügyben, „amely mindannyiunkat megrázott”. A francia jobboldal ugyanakkor azzal vádolta Macront, hogy cserben hagyta a családot. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés párt volt elnökjelöltje elítélte a kormány „laza” migrációs politikáját.

Dahbia ügye ugyanis rávilágított egy valós problémára, mégpedig a bevándorlók kiutasításának nem túl hatékony ügymenetére. Amikor a nyáron a nőt megállították a reptéren, mert nem volt tartózkodási engedélye, úgynevezett OQTF (obligation de quitter le territoire français) felszólítást kapott. Ez egy olyan végzés, amely büntetlen előélet esetén nem jár őrizetbevétellel, csak kiutasítással. Ugyanakkor ezt a hatóságok alig-alig követik nyomon, az ilyen kiutasítást kapott külföldieknek nagyjából 10 százalékánál figyelik utólag, hogy az illető tényleg elhagyta-e az országot. Ráadásul Dahbia éppenséggel algériai volt, a BBC szerint ők élhetnek vissza leginkább a rendszerrel.

Éric Dupond Moretti igazságügyi miniszter a diáklány haláláról beszél a kormányhoz intézett nyilvános kérdések ülésén az országgyűlésben október 18-án – Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / AFP
Éric Dupond Moretti igazságügyi miniszter a diáklány haláláról beszél a kormányhoz intézett nyilvános kérdések ülésén az országgyűlésben október 18-án – Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / AFP

A Le Figaro több esetet is listáz az elmúlt két évből, amikor hiába utasítottak ki olykor büntetett előéletű bevándorlókat, igazi intézkedés nem lett belőle, az illegálisan Franciaországban tartózkodó illető pedig erőszakos bűncselekményt követett el. „A letartóztatott, illegálisan itt lévő bűnözők között gyakran látjuk, hogy a múltban már egy vagy több OQTF-eljárást kezdeményeztek ellenük. Ezzel az intézkedéssel az a probléma, hogy a külföldinek harminc nap áll rendelkezésére, hogy önállóan elinduljon a származási országába, amit szinte soha nem tesz meg” – mondta Matthieu Valet, a Rendőrbiztosok Független Szakszervezetének (SICP) szóvivője.

„Ennek a barbár bűncselekmény gyanúsítottjának nem kellett volna hazánkban tartózkodnia. Mi tartja Önt vissza attól, hogy végre gátat vessen ennek az ellenőrizetlen, menekült bevándorlásnak?” – kérdezte Le Pen. „Ennek a gyilkosságnak nem kellett volna megtörténnie, a gyilkosnak nem szabadott volna Franciaországban lennie” – mondta Olivier Marleix, a jobbközép A Köztársaságiak frakcióvezetője is.

Élisabeth Borne miniszterelnök viszont arra szólította fel Le Pent, hogy „mutasson egy kis tisztességet”, és tartsa tiszteletben a szülők fájdalmát és Lola emlékét. „Hagyja, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás végezze a dolgát” – mondta. Az igazságügyi miniszter pedig azt mondta, egyelőre még nem derült ki, hogy a nő fellebbezett-e korábban a kiutasítási felszólítás ellen. Emellett szégyenteljesnek nevezte, hogy

egyesek „egy 12 éves kislány koporsóját akarják ugródeszkának használni.”

Olivier Véran kormányszóvivő szerdán a kormányülés után elismerte, hogy többet kell tenniük a OQTF-ek terén, de szerintük ezek betartatása Nicolas Sarkozy elnöksége óta a legmagasabb szinten van.

A lányuk holtteste felett folytatott politikai bűnbakkeresés nem könnyíti meg a gyermeküket gyászoló szülők dolgát. A család arra kérte a nyilvánosságot, hogy tartsák tiszteletben a gyászukat, így lefújtak egy néma tiltakozást is, amit a kislány tiszteletére rendeztek volna a városban. Az iskolájánál és otthonánál viszont virágokkal és gyertyákkal emlékeznek meg Loláról.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!