Egy 12 éves kislány rejtélyes megölése után fellángoltak a viták a bevándorlásról Franciaországban

2022. október 19. – 09:10

Egy 12 éves kislány rejtélyes megölése után fellángoltak a viták a bevándorlásról Franciaországban
Virágok a ház előtt, ahol Lola meghalt – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sokkoló gyilkosság rázta meg a francia közvéleményt: még múlt pénteken egy 12 éves kislány holttestét találták meg egy gurulós bőröndben egy párizsi lakóépület udvarán. A lány kezeit és lábait megkötözték, a nyakán szúrás nyomai voltak láthatók, a halottkémi jelentés szerint azonban a boncolás azt állapította meg, hogy a halálát fulladás okozta. A lábain két cédula volt a megtalálásakor, ezekre egy 0-st és egy 1-est írtak fel.

A hatóságok azóta már elfogták, majd előzetes letartóztatásba helyeztek egy Dahbia B. néven emlegetett 24 éves nőt, akit gyilkossággal, nemi erőszakkal, valamint kínzással gyanúsítanak. A nő felbukkant az érintett lakóépület biztonsági kameráinak felvételein, ahol egyébként a kislány apja gondnokként dolgozik. Ezeken az látszik, hogy pénteken délután Lola társaságában ment be oda. Egy 43 éves ismeretlen férfi ellen a hatóságok szintén eljárást indítottak, azzal vádolják, hogy segített elrejteni a lány holttestét.

Az ügynek politikai vetülete is lett: a parlamentben bevándorlási vita robbant ki, miután Dahia B.-ről kiderült, hogy algériai bevándorló, aki illegálisan tartózkodik az országban. Eredetileg szabályosan, diákként érkezett Franciaországba, ám a hat hónapra szóló tartózkodási engedélye augusztusban lejárt. Ekkor felszólították az ország elhagyására, ám ezt nem tette meg – derül ki a BBC összefoglalójából.

Bár Emmanuel Macron elnök kedden az Élysée-palotában találkozott a meggyilkolt lány szüleivel, és teljes támogatását ígért nekik, a jobb- és szélsőjobboldali politikai ellenfelei azzal vádolták a kormányzatot, hogy cserben hagyta a családot.

A nemzetgyűlésben tartott élénk hangulatú ülésen a szélsőjobboldali Marine Le Pen a kormány „laza” migrációs politikájáról és „ellenőrizetlen, titkos bevándorlásról” beszélt, valamint arról, hogy „a barbár tett gyanúsítottjának” nem lett volna szabad az országban tartózkodnia. Éric Zemmour szélsőjobboldali volt elnökjelölt „frankocídiumnak”, azaz francia ember megölésének nevezte a bűncselekményt, de több más jobboldali politikus is szóvá tette, hogy Lola azért vesztette életét, mert nem utasították ki Dahia B.-t időben.

Alexandre Silva, a vádlott ügyvédje nyilatkozik a sajtónak – Fotó: Christophe Archambault / AFP
Alexandre Silva, a vádlott ügyvédje nyilatkozik a sajtónak – Fotó: Christophe Archambault / AFP

A nyomozás közben folyik, egyelőre az indítékot keresik a nyomozók. A párizsi ügyészség azt nem tudta megmondani, miért került az áldozat lába alá az 1-es és 0-s szám. A nyomozáshoz közel álló források az egyik lehetséges indítékként a Dahia B. és Lola édesanyja közötti vitát említik: amikor a lány belépőt kért, hogy beléphessen a tömbházba, Lola édesanyja ezt megtagadta.

A gyanúsítottat a Párizstól délre fekvő Fresnes börtönben tartják elkülönítve. A jelentések szerint több évvel ezelőtt családon belüli erőszak áldozata volt, és pszichiátriai vizsgálatot is végeznek majd rajta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!